Preporuke nutricionista: Koliko dana su kuvana jaja jestiva?
Foto: Profimedia

Zdrava ishrana

Preporuke nutricionista: Koliko dana su kuvana jaja jestiva?

Žena -

Ukoliko su adekvatno čuvana, tvrdo kuvana jaja se mogu koristiti i nekoliko dana.

Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i veliki broj vitamina i minerala, te mogu da u potpunosti zamene meso. Lako su svarljiva i relativno su niske kalorijske vrednosti, piše Yumama.Jaja mogu da se pripreme na mnogo načina, od čega zavisi i svarljivost, odnosno iskoristljivost jajeta: kuvano je iskoristljivije, dok prženo gubi izvesnu količinu belančevina. Najlakše za varenje je kuvano, a najteže pečeno jaje. Kako se pravilno kuvaju jaja?

Zahvaljujući ljusci, kuvana jaja zadržavaju svu hranljivu vrednost. Evo saveta kako da ih skuvate.Hladna jaja stavite u šerpu (u jedan red). Nalijte vodom sa česme - oko tri centimetra preko jaja. Poklopite i na visokoj temperaturi dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu, pa na umerenoj vatri kuvajte još devet minuta. Dodavanje soli u vodu za kuvanje olakšava kasnije ljuštenje. Potom jaja stavite pod mlaz hladne vode. Tako ohlađena stavite u čistu kutiju ili karton da ne bi apsorbovala mirise druge hrane iz frižidera. Sveže jaje se teže ljušti od onog koje je staro sedam do deset dana.

Da li je jaje sveže?

U času sa vodom ubacite sveže jaje. Ukoliko padne na dno ili je užim delom okrenuto ka gore, sveže je, a ukoliko pluta, trebalo bi ga baciti jer je pokvareno.Jaje koje se nalazi negde na sredini vode, može se koristiti, mada nije u potpunosti sveže.

Kako se čuvaju jaja?

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja. Ljuska je "prva linija odbrane", pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo. Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svežih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija. Dva sata posle kuvanja, jaja treba staviti u frižider - tako mogu da ostanu sveža do nedelju dana.

Tvrdo kuvana jajaKod dobro skuvanog jajeta, žumance je tvrdo. Često prisutna blaga zelenkasta nijansa dolazi od sumpora i gvožđa koji izbijaju na površinu kada su jaja prekuvana, ili je mnogo gvožđa u vodi sa česme. To ne utiče na ukus, a pogodnost je da se jaja lakše ljušte.

Yumama.com 3 najčešće greške koje pravimo pri čuvanju voća i povrća 10 maštovitih ideja za serviranje jaja Saveti stručnjaka: Koliko dugo i na koji način se čuva hrana u frižideru Saveti "kraljice čistoće": 5 kućnih poslova koje bi trebalo da radite svakog dana Provereni recepti: Salata od jaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track