SAD MORAJU DA JE ČUVAJU: Evo zašto je dobro biti devica u srednjoj školi!
Foto: Profimedija

Južnoafrička republika

SAD MORAJU DA JE ČUVAJU: Evo zašto je dobro biti devica u srednjoj školi!

Žena -
Jedna gradonačelnica izazvala je dvojake emocije javnosti kad je 16 srednjoškolki nagradila sa stipendijama zato što su ostale device.

Dudu Mazibuko, gradonačelnica Uthukele u Južnoafričkoj Republici, nagradila je 16 školarki što su ostale "čiste i usresređene školu", odnosto što nisu spavale sa momcima.

Kontroverzna školarina uvedena je ove godine i dodeljena je mladim devojkama iz KwaZulu-Natal provincije.

One devojke koje su osvojile ovu stipendiju samovoljno su se prijavile za nju i pristale su redovno da idu na provere jesu li i dalje nevine, kako bi ispunile svoj deo dogovora. Dodelom ove nagrade, gradonačelnica je želela podstakne druge da više misle na školu.

"Za nas, ovo je način da zahvalimo devojkama što se brinu za sebe i da i dalje misle samo na sebe, sledeće tri godine, dok ne završe školu", izjavila je Mazibuko.

Stipendije će se nastaviti dodeljivati sve vreme dok devojčice budu dobivale sertifikate kojima dokazuju da su i dalje device. Odlučili su se fokusirati na devojčice jer su one ranjivije, sklonije tinejdžerskim trudnoćama, iskorišćavanju i polno prenosivim bolestima.

"Mislim da su namere gradonačelnice sjajne, ali ne slažemo se s nagrađivanjem nevinosti, a imamo i bazu za diskriminaciju dečaka", izjavio je predsednik Komisije za jednakost polova - Mfanozelwe Shozi.

Inače, provera da li je devojka nevina ili ne nije zabranjena u Južnoafričkoj Republici, iako se neki aktivisti bore protiv nje, jer je nazivaju seksističkom i invazivnom. S druge strane, oni koji brane ove praksu tvrde da je ona modernizirana kako bi devojčice obrazovala o polnom zdravlju, HIV-u i sidi.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

New York Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja