SELFI FOTKE ŠTETE NAŠOJ KOŽI: Zvuči nemoguće, ali je tako! Budite oprezni!
Foto: Shutterstock

Obratite pažnju

SELFI FOTKE ŠTETE NAŠOJ KOŽI: Zvuči nemoguće, ali je tako! Budite oprezni!

Žena -

Većini od nas, a moglo bi se reći i gotovo svima, dani prolaze u selfi fotkanju, kao i u proveravanju i kuckanju poruka na telefonu, redovnom čitanju dnevnih novina, "surfovanju" i gledanju fotografija po društvenim mrežama, slanju mejlova, obavljanju poslovnih poziva…

Pored toga što preterana upotreba telefona i drugih uređaja današnje tehnologije povećava stres, ona utiče i na našu psihu i društveni život pojedinca, a takođe i svakodnevno gledanje u ekran može da bude loše i za kožu i da izazove brojne probleme i reakcije.Za najčešće probleme s pigmentacijom u neobičnim oblastima, kao što su koža i predeo ispod brade i sa strane lica, te i ranije pojavljivanje bora oko usana, očiju i na vratu, prvenstveno je krivo HEV svetlo – ljubičasto-plavo svetlo koje emituju LCD ekrani telefona, kompjutera i tableta. Direktno izlaganje HEV zracima, na primer prilikom selfi fotkanja kada je normalno da mobilni previše približimo licu, izaziva i dovodi do gubitka strukturnih komponenti kože – elastina i kolagena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pored ovog problema i opasnosti, oštećenjima kože doprinosi i refleksija UV zraka preko ekrana mobilnih telefona. Isto tako, i izlaganje IR zracima, koje koža oseća kao toplotu, može da izazove druge brojne probleme: alergije, upale, starenje kože i stvaranje ćelija raka.Uzevši u obzir da kreme za sunčanje ne štite od ovih zraka, jedina preventiva i "spas" je redovno ili često korišćenje kreme koja sadrži i koja je bogata antioksidansima – to su proizvodi za negu kože koji sadrže ekstrakt semenki grejpfruta, vitamin E i C. Takođe, bilo bi poželjno smanjiti korišćenje mobilnih telefona, tableta, i td. Posebno se uzdržavajte i kontrolišite od preteranog i prečestog selfi fotkanja, jer ćete na taj način smanjiti i uticaj štetnih svetlostnih zraka, tamnih kolutova i podočnjaka ispod očiju, formiranje akni i bora.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(lepotica.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track