SLOBODNO JEDITE RIBU I NA IVANDAN: Ovo su posna jela koja morate da probate
Foto: Profimedia

Sreda i petak su na vodi

SLOBODNO JEDITE RIBU I NA IVANDAN: Ovo su posna jela koja morate da probate

Žena -

Za vernike Srpske pravoslavne crkve počeo je Petrovski post.

Oni koji poste ne bi trebalo da jedu meso, jaja, pavlaku, sir, kajmak, čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim srede i petka, koji se poste na vodi.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje. Takođe, na Ivandan, odnosno 7. jula, se jede riba, bez obzira na dan koji je te godine.

JELA OD RIBE

Grilovana pastrmka

Potrebno je: 400-600 g pastrmke, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, peršun ili mladi zeleni luk.

Priprema: Pripremljenu ribu marinirati u mešavini ulja, soli i bibera, najmanje 30 minuta. U međuvremenu dobro zagrejati roštilj ili teflonski tiganj, obložen aluminijumskom folijom. Peći marinirane pastrmke sa svake strane po oko 5 minuta ili dok riba ne bude suvog, rastresitog mesa. Poslužiti toplo, posuto naseckanim listovima peršuna i po ukusu mladim lukom.

Foto Shuterstock
Foto Shuterstock

Pečeni šaran Potrebno: 1 šaran srednje veličine, 1 limun, so, 4-5 kašika ulja, 2 glavice belog luka, 3 dl belog vina, 1 ruzmarin, 1 limun, isečen na kriške.

Priprema: Ribu očistiti, oprati, nakapati sokom limuna, zaseći je na nekoliko mesta (od glave prema repu), posuti ruzmarinom, posoliti, poklopiti i ostaviti da se marinira oko 1 sat. Mariniranu ribu staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i peći 15 minuta u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni. Uliti belo vino pomešano sa sitno naseckanim belim lukom i nastaviti sa pečenjem, dok ne dobije zlatno rumenu boju po korici, a meso bude belo i rastresito.Povremeno preliti sokom od pečenja.Pečenu ribu izvaditi na ovalni tanjir za posluživanje, preliti sokom od pečenja i po pečenom šaranu poređati kriške limuna. Poslužiti uz kuvani krompir ili prilog po želji.

Foto: Thinstock
Foto: Thinstock

Skuša u sosu od paradajza

Potrebno je: 4 skuše, 300 g paradajza, 100 g maslina, glavica crnog luka, 2 kašike brašna, so, ulje, biber.

Priprema: Na svakoj skuši napraviti po nekoliko plitkih zareza, uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene. Iseckani crni luk propržiti na vrelom ulju, pa dodati iseckane masline.Dodati i iseckani paradjz, malo origana, so i biber, pa kuvati nekoliko minuta.Skuše poredjati u tepsiju ili vatrostalnu posudu. Preliti sosom, posuti peršunovim listom i peći oko 10 minuta na 200 stepeni.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

JELA NA VODI

Paprike punjene žitom

Potrebno je:8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.

Priprema: Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Čorba od povrća

Potrebno je: 1 krompir, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 l vode, 1/2 l soka od paradajza, 2 kašike začina, 1 veza peršuna, so.

Priprema: Očistiti i oprati, zatim sitno iseckati krompir, šargarepu, crni luk i papriku. Naliti vodom i skuvati. Pred kraj dodati sok od paradajza, začin i skloniti sa vatre. Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peršuna.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Beli pasulj na vodi

Potrebno je: 1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, aleva paprika, so.

Priprema: Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

posna jela/balkanpress

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track