ŠOKANTNA ISPOVEST KOJA LEDI KRV U VENAMA Htela sam da se ubijem posle porođaja na JEZIV NAČIN
Foto: Shutterstock

Postporođajna psihoza

ŠOKANTNA ISPOVEST KOJA LEDI KRV U VENAMA Htela sam da se ubijem posle porođaja na JEZIV NAČIN

Žena -

Holi Jork (30) ispričala je svoju priču za strane medije u kojoj je otkrila da je želela da izvrši samoubistvo samo deset dana nakon porođaja.

Patila je od postporođajne psihoze. “Patila sam od neverovatnih uspona i padova u glavi. Bila sam paranoična, imala sam halucinacije, bilo je zastrašujuće. Videla sam svoje mrtvo telo na podu kuhinje kako leži. Kako mu je prerezan vrat…”, počinje svoju priču Holi.

Majke obično pate od postporođajne depresije, a ona je imala psihozu.

Postporođajna psihoza je mnogo ređi i imnogo ozbiljniji psihički poremećaj koji se javlja kod 0.1 do 0.2 odsto žena u prve četiri nedelje nakon porođaja.

Češći je kod prvorotki, a oko 40 odsto njih ima u porodici nekoga sa poremećajem raspoloženja. Veliki broj podataka govori kako je epizoda postpartalne psihoze u suštini epizoda u sklopu poremećaja raspoloženja, obično bipolarnog afektivnog poremećaja, a moguć je i ponavljajući (unipolarni) depresivni poremećaj, i da se u njenoj osnovi nalaze hormonalne promene.

FOTOGRAFIJA POROĐAJA KOJU JE ZABRANIO FEJSBUK: Da li je s pravom SKLONJENA sa društvene mreže?

"Zamolila sam muža da sakrije sve oštre predmete da se slučajno ne bih ubila. Imala bih osećaj kao da sam uzela neku drogu, poput ekstazija, ali da ne mogu da je kontrolišem. Emocije bi me preplavile i mislila sam da sam najbolja majka na svetu, a već u sledećem trenutku sam mislila da sam najgore biće na svetu”, kaže ona.

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) RODILA SINA U 19. NEDELJI Uzela sam ga u ruke i gledala kako mu srce kuca

Budući da se to stalno ponavljalo, morala je da potraži stručnu pomoć.

"Sve majke koje osećaju depresiju ili ne daj Bože, ovo što ja osećam, obavezno neka odu kod lekara, neka potraže pomoć. Meni su lekari i lekovi pomogli, da se nisam javila na vreme, ko zna šta bi bilo”, kaže Holi i poručuje svim mamama da je postporođajno, loše stanje, često događa.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

superžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track