STOMAK VAM JE SVE VEĆI A BLIŽI SE MORE? Uradite ovo i za nedelju dana imaćete ravan stomak!
Foto: Profimedia

Savet

STOMAK VAM JE SVE VEĆI A BLIŽI SE MORE? Uradite ovo i za nedelju dana imaćete ravan stomak!

Žena -

Pogled na stomak i šlauf vas baca u depresiju, a od pomisli na skidanje u kupaći kostim pada vam mrak na oči? Ne očajavajte.

Kejt Adams, autorka knjiga o zdravlju i ishrani i osnivač kluba "Flat Tummy Club" upala je u zamku celodnevnog sedenja pred kompjuterom, što je rezultiralo viškom kilograma i gomilom sala na stomaku, bedrima i bokovima. Sama je osmislila plan vežbanje i ishrane pomoću kojeg je moguće izgubiti 3 kilograma za 7 dana i vežbanjem postići ravan stomak.

Kejt je skupila sva iskustva i znanja koja je stekla tokom desetogodišnjeg rada i osmislila program koji je sama isprobala, i uverila se da daje rezultate. Nakon što je prve nedelje izgubila 3 kilograma, u sledeća dva meseca postala je lakša za još 12 kilograma.

1. Vodite beleške o tome šta, kada i koliko jedete. Takođe zapišite svoje mere kako bi ih kasnije mogli uporediti s rezultatima koje ste postigli. Ovo vam se možda čini potpuno nepotrebno, ali beleške će vam pomoći da napravite plan i shvatite koje su vam slabe tačke u sprovođenju dijete.

2. Odmarajte se! Kortizol koji se oslobađa kad smo pod stresom, tera organizam da nakuplja salo.

3. Osam tačaka koje su zvezda vodilja članicama kluba "Flat Tummy Club" su:

1. Jedite tri glavna obroka dnevno i pet manjih porcija voća i povrća.

2. Ne budite gladni. Ukoliko su vam potrebne grickalice uzmite zdrave namirnice s liste.

3. Započnite dan s čašom mlake vode u koju ste iscedili limun i popijte barem 8 čaša vode ili šoljica nezaslađenog biljnog čaja dnevno.

4. Izbegavajte hleb, umesto sendviča pojedite tanjir supe od povrća.

5. Slatkiše zamenite voćem ili s nekoliko kockica tamne čokolade.

6. Oprezno sa soli. Izbegavajte dodatno soljenje hrane koje podstiče zadržavanje vode u organizmu zbog čega se osećate naduvano.

7. Jedite polako i u miru.

8. Smanjite porcije na tanjiru. U početku će vam to biti šok, ali uskoro ćete se osećati bolje i zaboraviti na bespotrebno prejedanje.

Namirnice za ravan stomak

Zobene pahuljice su pune vlakana i ne naduvavaju, a stvaraju osećaj sitosti.

Jogurt je odličan međuobrok, možete ga upotpuniti medom i svežim sezonskim voćem, a dobar je i za probavu. Izbegavajte jogurt s manjim procentom masnoće jer pospešuje naduvenost.

Mononezasićene kiseline nalaze se u avokadu, maslinama, orasima, semenkama i tamnoj čokoladi i izuzetno su zdrave.

Zeleni čaj je antioksidans koji je odličan za zdravlje celog organizma i za ravan stomak. Osim što utiče na visinu šećera u krvi i blagi je diuretik.

Krastavac je odlična namirnica koja pomaže u izbacivanju tečnosti iz organizma. Jedite ga s korom koja podstiče organizam na probavu.

Slatki zalogaji koje smete da priuštite!

- činijica bobičastog voća

- jedna manja banana

- kruška ili breskva bez kore

- jedna smokva- jedna mandarina

- 3 do 4 manje kockice tamne čokolade

- čaša isceđenog svežeg soka

- integralni keks s voćem

Slani zalogaji koje smete da priuštite!

- činijica miso supe

- dva parčeta šunke i svež čeri paradajz

- šoljica običnog jogurta

- šaka koštunjavog voća

- pola avokada

VEŽBE

Nekoliko jednostavnih vežbi pomoći će vam da stignete do cilja. Odvojite 30 minuta dnevno za svoj ravan stomak i budite uporni.

Vežba 1: Lezite na leđa, savijte noge i podižite gornji deo tela, gledajte ka plafonu. Uradite tri serije po deset ponavljanja.

Vežba 2: Lezite na leđa s nogama savijenim u kolenima i podignutim rukama prema plafonu. Uz izdisaj podignite gornji deo tela, pa se uz udisaj spustite u početnu poziciju. Uradite tri do četiri serije od osam ponavljanja.

Vežba 3: Lezite na leđa s podignutim nogama pod pravim uglom, dlanove stavite na potiljak, a laktove gurajte što više unazad. Iz tog položaja dodirnite levo koleno desnim laktom i obrnuto. Uradite dve ili tri serije po osam ponavljanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track