Ne Brini, SVE JE OK: 15 stvari koje svaka devojčica u pubertetu treba da zna!
Foto: Profimedia

Ne stidi se

Ne Brini, SVE JE OK: 15 stvari koje svaka devojčica u pubertetu treba da zna!

Žena -

Na pitanje "Koje stvari bi volele da su znale pre puberteta?", na popularnom sajtu mnoge korisnice su iznenadile odgovorom, a 15 najboljih je izdvojeno.

1. I devojčice imaju dlake po licu.

"Volela bih da mi je neko rekao da je normalno da devojke dobiju tamne dlake po licu tu i tamo. Dođavola, želela bih da devojke uopšte pričaju o tome danas. Dešava se!".

2. Vaginalni sekret je potpuno normalan, bez panike.

"Vagina će početi da se prirodno podmazuje, ponekada čak i godinama pre nego što dobiješ menstruaciju ili ovulaciju. Može, i verovatno će se pojaviti i na donjem vešu. Ne, ne umireš, nemaš rak i nisu te oteli vanzemaljci i vršili eksperimente na tebi".

3

"Vagina treba da miriše kao vagina - ne kao voće, voda, sveže opran veš, Provansa ili nešto treće".

4. Bol u grudima je normalan.

"Grudi ti neće izrasti bezbolno. Ozbiljno, od jedanaeste godine imaćeš osećaj kao da ti na plućima sede dve male tvrde stene bola i tuge".

5

"Sasvim je ok da budeš radoznala. Zato eksperimentiši".

6. Vulva će rasti i menjati se kao i ostatak tvog tela.

"Ovo mi niko nije rekao i zato sam mislila da je postala veća zato što sam počela da masturbiram. Čak sam pokušavala da je skrijem pre odlaska kod doktora jer sam mislila da izgleda nenormalno. Svi pričaju o grudima i dlakama koje rastu, ali nemoj da zaboraviš da će se možda promeniti i izgled tvoj vulve".

7. Nova seksualna osećanja i nagoni su potpuno normalni.

"Uglavnom dečake upozoravaju na stalnu napaljenost tokom puberteta tako da sam se osećala perverzno i čudno kada sam počela da budem znatiželjna u vezi sa seksom i imam seksi snove".

8. Krv tokom menstruacije će biti čudne boje i imaće male ugruške. To je sve normalno.

"Krv trokom menstruacije neće biti kao ona koja teče kada se posečeš. Tamnija je, gušća i ima stvari u sebi. I to je sve normalno“.

9. I verovatno neće biti "normalna" prvih par ciklusa.

"Volela bih da mi je neko rekao da je to potpuno u redu. Prestani da plačeš. Nisi trudna niti izvela bezgrešno začeće".

10. Različiti delovi tela rastu različitom brzinom.

"Budi strpljiva i nemoj da odlepiš ako primetiš da ti jedan deo tela raste brže od drugih. Stopala su mi porasla kada sam imala 12 godina, menstruaciju sam dobila sa 15, a grudi su mi se potpuno popunile tek kada sam imala 20 godina. Moje telo je sada potpuno normalno, ali sam se osećala čudno dok su se sve ove promene odvijale".

11. Stidne dlačice će te baš iznenaditi ako ne znaš da dolaze.

"Mislila sam da devojke nemaju dlake dole – sve dok se nije desio pubertet. Mislila sam da sam vukodlak ili nešto slično".

12

13. Grudi ti verovatno neće ispasti onako kako si se nadala.

"Eh da sam samo znala da mi grudi neće izgledati poput onih na manekenkama koje svakodnevno gledam".

14. Tvoje telo je veličanastveno bez obzira na sve.

"Ne bi trebalo da te je sramota ili da ga mrziš. Ono radi kul stvari i predivno je. To telo će kasnije možda rađati decu i trčati maratone i imati tone sjajnog seksa sa ljudima do kojih ti je stalo. Nemoj trošiti vreme na ideju da ne zaslužuješ da budeš voljena".

15. Sve će biti ok.

"Dobro si. Bićeš dobro. Svi imaju neke probleme tokom puberteta. Prestani da brineš o tome šta drugi ljudi misle jer i oni verovatno rade to isto. Nosi stvari u kojima ti je udobno, pronađi dobar brus koji ti odogovara i fokusiraj se na brigu o svom telu i umu. Imaš sve pod kontrolom".

(Buzzfeed)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja