SVE ŠTO VAM TREBA IMATE U KUHINJI: 9 vitamina za zdravu i sjajnu kosu
Foto: Shutterstock

Saveti

SVE ŠTO VAM TREBA IMATE U KUHINJI: 9 vitamina za zdravu i sjajnu kosu

Žena -
Često zbog obaveza i brzog načina života ne unosimo dovoljno hranjivih stvari u organizam, pa čak ni 13 esencijalnih vitamina, potrebnih za održavanje normalne funkcije organizma.

Vitamini su nužni za naše zdravlje, ali isto tako i za zdravlje kose. Nedostatak vitamina i minerala često rezultira usporenim rastom i opadanjem kose, a neretko ostavlja trag i na našu kožu i nokte.Premda brojni proizvodi ističu kao svoju prednost pravilan raspored vitamina u svom sastavu, njih je najbolje unositi prehranom, odnosno pravilno odabranim namirnicama.U nastavku pročitajte koji su vitamini i minerali potrebni za optimalan rast kose.

1. Vitamin A - Vitamin A kao snažan antioksidans može biti izuzetno pogodan za osobe sa suvom kosom jer stimulira teme na proizvodnju ulja. Osim što pomaže suvoj kosi, vitamin A se uspešno bori protiv kožnih problema kao što su akne, smanjuje sitne bore, a pozitivno deluje i na nokte tako da povećava njihovu snagu.Vitamin A možete pronaći u spanaću, slatkom krompiru, šargarepi, dinji i jajima.

2. Vitamin B - Svi vitamini B grupe se obično drže zajedno i svakako ih je potrebno uneti sve u organizam no oni najvažniji su vitamin B12, B3, B7. Nedostatak vitamina B obično rezultira umorom i lako zadobivenim modricama, a ostavlja veliki trag i na rast kose pa tako ona raste čak duplo sporije ako ne unosimo dovoljno vitamina B.Vitamin B takođe stimuliše proizvodnju melanina pa tako kosa duže zadržava postojanost boje, koža postojanost ujednačenog tena, a kod noktiju spečava diskoloraciju. Vitamin B možemo pronaći u žumancetu, ribi, piletini, povrću i mleku.

3. Vitamin C - Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za optimalnu funkciju imunološkog sastava kao i za zdravlje kose i kože. Vitamin C smanjuje pucanje kose i održava kosu jakom, a deluje i kao antioksidans pa tako štiti organizam od prehlada i gripa. Koži pomaže tako da jača njen imunitet, a kod noktiju stimuliše rast i održava zdravu boju. Vitamin C možemo pronaći u citrusnom voću, jagodama, krompiru i nekom zelenom povrću.

4. Vitamin D - Vitamin D je nužan za zdrav rast folikula kao i za održavanje elastičnosti kose, dok koži pomaže tako da sprječava nastajanje mrlja. Glavni izvor vitamina D je sunce no možete ga pronaći i u namirnicama kao što su riba i riblje ulje, mleko, prirodni sokovi kao i u nekim vrstama gljiva.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Vitamin E - Vitamin E igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kose kao što je stimuliranje cirkulacije vlasišta. On samostalno pruža kosi mnoge beneficije, a u kombinaciji s drugim vitaminima doprinosi i zdravlju kože. Nedostatak vitamina E neretko rezultira brzim pucanjem vrhova kao i usporenim rastom kose.Vitamin E možemo pronaći u zelenom povrću, orašastim plodovima i u ulju lana i suncokreta.

6. Gvožđe - Iako gvožđe nije vitamin, on spada u minerale potrebne ljudskom organizmu za mnoge zdravstvene beneficije kao i za rast kose. Istraživanja su pokazala kako većina ljudi gubi kosu upravo zbog manjka gvožđa u organizmu. Možete ga pronaći u grožđu, borovnicama, semenkama bundeve, crvenom mesu i grašku.

7. Cink - Nedostatak cinka u organizmu jedan je od glavnih uzroka peruti u kosi. Cink nam takođe pomaže u sprečavanju gubitka kose tako da kosi daje čvrstoću i podatnost. Cink možemo pronaći u mlečnim proizvodima, ribi i školjkama, mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama, belom luku i korenastom povrću.

8. Protein - Protein dubinski prodire u vlas kose, obnavlja oštećenja u strukturi kose i daje joj prirodnu svilenkastost. On deluje tako da popunjava neravnine u oštećenom delu kutikule pa tako jača kosu i daje joj zdrav izgled. Protein možete pronaći u spanaću, brokoliju, piletini i ćuretini, mlečnim proizvodima, jajima, orašastim plodovima, semenkama i žitaricama.

9. Magnezijum - Magnezijum je neophodan u sintezi keratina pa tako njegov nedostatak može uzrokovati pojačano ispadanje kose. Magnezijum možemo pronaći u smokvama, limunu, kukuruzu, bademima, jabukama, semenkama, mesu, grašku i pšeničnim klicama.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(krenizdravo.rtl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja