SVET U ŠOKU, TRAŽI SE OPREZ U KUHINJI: Prepečeni krompir i tost izazivaju rak!
Foto: Profimedia

SVET U ŠOKU, TRAŽI SE OPREZ U KUHINJI: Prepečeni krompir i tost izazivaju rak!

Žena -

Krompir i tost više nikad nećete da prepečete toliko da dobiju braon boju na ivicama ako poslušate rezultate nove studije koja upozorava na rizik od karcinoma!

Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je juče pokrenula kampanju "Uvek birajte zlatno", piše Lovesensa. Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni Celzijusa. Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.

Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida - pročitajte ih OVDE. PROČITAJTE JOŠ: Terapijski pas Norbert pomaže bolesnoj dečici: 20 slika najslađeg šteneta izlečiće vaš stres za 1 minut (FOTO)Čestitala sam mu rođendan a povredio me najviše u životu: evo kako sam SVE oprostila muškarcu koji me je napustioZen priča o pranju sudova: haos u sudoperi, haos u glavi

BONUS VIDEO : LAGANO, UKUSNO I ZDRAVO: Doručkujte za samo 46 kalorija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track