SVET U ŠOKU, TRAŽI SE OPREZ U KUHINJI: Prepečeni krompir i tost izazivaju rak!
Žena
SVET U ŠOKU, TRAŽI SE OPREZ U KUHINJI: Prepečeni krompir i tost izazivaju rak!
3
Foto: Profimedia
Krompir i tost više nikad nećete da prepečete toliko da dobiju braon boju na ivicama ako poslušate rezultate nove studije koja upozorava na rizik od karcinoma!
Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je juče pokrenula kampanju "Uvek birajte zlatno", piše Lovesensa.
Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni Celzijusa.
Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.
Foto: Shutterstock
Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida - pročitajte ih OVDE.