UPORNI TRAGOVI: Ove 3 gorke istine o strijama će vam uštedeti vreme i novac
Foto: : PS/Instagram

Bolje sprečiti nego lečiti

UPORNI TRAGOVI: Ove 3 gorke istine o strijama će vam uštedeti vreme i novac

Žena -

Strije su oštećenja, odnosno napukline na koži u obliku tanjih i debljih linija koje nastaju prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva. Dok na pojavu strija delimično možemo uticati, kada ih ugledamo na koži, najčešće je već kasno.

Donosimo 3 najvažnije stvari o strijama koje bi trebala znati svaka žena:

1. Strije ne možete potpuno ukloniti

Za razliku od blažih ogrebotina čiji ožiljci posle nekog vremena potpuno nestanu, strije je nemoguće u potpunosti izbrisati s kože. Iako na tržištu postoje brojni tretmani koji garantuju uspeh, jedino što oni mogu jeste da ih zakamufliraju.

Tretmani mogu da promene teksturu ožiljka, da posvetle strije, da smanje njihovu vidljivost, ali će one i dalje ostati na koži. Isto tako, treba imati na umu da je za dobijanje pozitivnih rezultata potrebno izdvojiti nekoliko meseci i obaviti veliki broj tretmana što može biti vrlo skupo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Kreme i losioni imaju neznatan učinak

I dok kvalitetnom i doslednom pripremom kože kremama, uljima i losionima za telo možemo da spečimo nastajanje strija, u trenutku kada se one pojave na koži, preparati ovog tipa više nisu toliko delotvorni. Naime, kreme i losioni protiv strija mogunahraniti i osvežiti kožu, što strije može učiniti manje vidljivim, ali neće ih potpuno ukloniti, te će one i dalje ostati na koži.

3. Starim strijama nema spasa

I dok strije pod nazivom striae alba, koje smo dobili tokom odrastanja ili nagle promene težine gotovo nemoguće zakamuflirati, te ih jednostavno moramo prihvatiti kao deo našeg tela, tek nastale strije, koje se najčešće pojavljuju tokom trudnoće još uvek možemo vizuelno sakriti.

Reč je o strijama naziva striae rubra koje, zbog brojnih vidljivih kapilara, imaju crvenu ili ljubičastu boju. Ovakve sveže strije se mogu ublažiti laserskim tretmanom koji će ukloniti vidljivu boju i maksimalno izgladiti tek nastale "pukotine" na koži.

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track