VERBALNO ZLOSTAVLJANJE: Ako ovo DOŽIVLJAVATE u braku ili vezi, morate POBEĆI od tog čoveka!
Foto: Profimedia

Borba

VERBALNO ZLOSTAVLJANJE: Ako ovo DOŽIVLJAVATE u braku ili vezi, morate POBEĆI od tog čoveka!

Žena -

Nekada se dogodi da ne primetimo zlostavljanje, jer se ono dešava i u emotivnim vezama, koje predstavljaju našu sigurnu zonu i u kojima ne očekujemo takvo ponašanje.

Ako primetite ove znake, morate se skloniti od osboe, koja nad vama vrši verbalnu torturu.

1. Suzdržavanje

Ovaj oblik verbalnog nasilja podrazumeva da partner ne deli informacije i značajne trenutke o svom životu. Osim toga, on se udaljava od vas i razgovara samo o temama koje ne zahtijevaju emocionalnu povezanost, ali ni detaljnije objašnjenje.

Profimedia
Profimedia

2. Suprotstavljanje

Ako na sve što vi kažete, partner ima kontru, onda ste svesno ili nesvesno žrtva napada koji vas direktno ugrožavaju. Na taj način vaše mišljenje izgleda manje važno od partnerovog, a pri tome dobijate i status osobe manje vrednosti.

3. Šale na vaš račun

Lepo je imati zajednički smisao za humor, čak i kada je na tuđi račun, ali ako vaš partner prelazi granicu dobrog ukusa i počinje da vas vređa kroz šalu, shvatite da se radi o verbalnom zlostavljanju.

Profimedia
Profimedia

4. Optuživanje

Ako nešto ne funkcioniše, vi ste krivi. Ukoliko je to uobičajena rečenica koju čujete i ako uopšte imate osećaj krivice za stvari na koje niste imali uticaj, onda se radi o tipičnom prebacivanju odgovornosti, a samim tim i nasilju.

Profimedia
Profimedia

5. Pretnje

Ovo je direktniji oblik zlostavljanja, jer vas se ucenjuje da ako ne uradite nešto, slede sankcije. Često su to fraze u kojima se govori da ako ne promenite ponašanje, partner odlazi i napušta vas. Ne brinite, nije vas vredan, jer ako vam preti svojim odlaskom, zapravo ne želi ni da bude tu.

6. Zaboravljanje

Ovo je još jedan od oblika izbegavanja partnera na način da se osoba i njene potrebe zaboravljaju. Ako se to često dešava, onda je krajnje vreme da vi zaboravite na tu osobu.

Profimedia
Profimedia

7. Poricanje

Kada ga suočite sa problemima, on izbegava da ih prizna. To je klasično poricanje, a čime vas direktno vređa, jer potcenjuje vaše procene i zaključke koje donosite na temelju njegovog ponašanja.

8. Bes

Povisivanje tona i vikanje, uvrede i “držanje govora” u kući, apsolutno su najgori način verbalnog zlostavljanja. Ovaj oblik ujedno najčešće prelazi u fizičko nasilje, zato vam savetujemo da odustanete na vreme od te veze.

Shutterstock
Shutterstock

minimagazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track