(VIDEO) SAMOODBRANA ZA ŽENE: Zaštitite se od nasilnika u nekoliko koraka
Foto: Profimedia

Saveti

(VIDEO) SAMOODBRANA ZA ŽENE: Zaštitite se od nasilnika u nekoliko koraka

Žena -
U poslednje vreme žene se sve češće odlučuju na časove borilačkih veština, kako bi stekle sposobnosti obrane u slučaju da se nađu u nezgodoj situaciji.

Ženska samoodbrana je problem kome je vrlo važno posvetiti pažnju. Misija samoodbrane je podizanje nivoa svesti ženskog dela populacije i ukazivanje na realnu potrebu posedovanja osnovnih znanja iz oblasti lične zaštite. Kao što verovatno znate svaka treća žena u Srbiji biva izložena nekom obliku fizičkog nasilja, a čak svaka druga doživi neki oblik psihičkog nasilja, a svaka četvrta doživi pretnju nasiljem.

Svi smo svesni činjenice da je u Srbiji kao i svuda u svetu nasilje svakodnevno prisutno u našem društvu. Večiti problem je kako slabiji da se odbrani od jačeg. Jedan od najčešćih oblika je nasilje u porodici, koje se zbog sramote i nemogućnosti da se iz okruženja izadje ne prijavljuje i trpi.

Problem odbrane u ovakvom nasilju je strahopoštovanje, ucena, verske prepreke. Drugi česti oblik napada je na žalost sa ciljem da se nanesu žrtvi fizičke povrede, a ne retko silovanje. Statistike kažu da veliki broj žrtava silovanja ne prijavljuje napad, jer su kazne za to krivično delo male, a pakao kroz koji treba proći u procesu dokazivanja je za žrtvu kao ponovno silovanje. Preko interneta smo u mogućnosti da čitamo razne savete šta treba raditi u slučaju napada, čak i ponude instant kurseva samoodbrane. Savete je svakako dobro pročitati, ali bez praktičnog uvežbavanja skoro je nemoguće ih primeniti. Postoje instant kursevi gde možete naučiti osnovne korake u samodbrani, kao i kursevi sa redovnim trenizima u punom pratećom opremom.

Zaštitna oprema je obavezna pri uvežbavanju kako se zadavaje udarac. Jedan od saveta je da, ako dođete u situaciju da morate da udarite nekog to udarite sa celim telom, a vi nikada niste udarili ni džak, a kamo li čoveka, koji je jači od vas i pri tome je vaš napadač. Najbitiniji momenat u napadu je iznenađenje koje žrtva pravi i takav momenat se koristi za bežanje. Instruktori savetuju da je prilikom napada bitno brzo reagovati, a prvo što možete da uradite je da napadaču zavrnete ruku, "nabijete" koleno u lice ili ga udarite u facu. Žene jesu slabiji pol, ali to svakako ne znači da ne mogu da se odbrane od napadača.

Pogledajte u video snimku osnovne tehnike samodbrane:

Najpopularnija sredstva za samodobranu

Prema poslednjim izmenama u "Zakonu o oružju i municiji", ovo su sredstva koje je dozvoljeno koristiti u samoodbrani ali treba biti oprezan iz više razloga. Primera radi, elekrto-šokerom se može ubiti osoba koja ima pejsmejker.

Suzavac - Sredstvo za samoodbranu u spreju koje izaziva nepodnošljivo peckanje kože i suzenje očiju, kašalj i stezanje u grudima.

Biber sprej - Najdelotvorniji sprej za samoodbranu na prirodnoj bazi koji sadrži ekstrat iz ljute paprike. Izaziva iritaciju očiju, pečenje, svrab, suze i privremeno slepilo.

Šoker - Električni šokeri su uređaji za samoodbranu u slučaju bliskog fizičkog napada. Nabavljanje mini elektrošokova "Zakonom o oružju i municiji" nije regulisano. Ali ako se elektrošok upotrebi za napad, smatra se hladnim oružjem.

(motoryu.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track