ZA 5 DANA IZGUBITE 3 KILOGRAMA: Preukusna paradajz dijeta uz koju ćete se osećati sjajno
Foto: Shutter

Stroga, ali zdrava

ZA 5 DANA IZGUBITE 3 KILOGRAMA: Preukusna paradajz dijeta uz koju ćete se osećati sjajno

Žena -

Dijeta koja je pred vama nudi vam mogućnost da za pet dana izgubite do 3 kilograma i usput se osećate sjajno.

Dijeta je stroga utoliko što za (skoro) svaki obrok (a ima ih četiri) treba jesti paradajz i to u nešto većim količinama nego što je uobičajeno.

Optimalno je jesti i svež i kuvan paradajz (pire i sok). Razlog je jednostavan: svež paradajz je bogat vitaminom C koji većim delom nestaje pri termičkoj obradi, ali zato kuvani paradajz sadrži materije koje su odlična zaštita od slobodnih radikala.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Paradajz dijeta - Petodnevni jelovnik

1. dan

Doručak- 2 kriške tosta od crnog hleba sa malo margarina i kašičicom meda - čaj ili kafa bez šećera

Ručak: Velika paradajz salata sa sirom

U većoj činiji napraviti salatu od sledećih sastojaka:

  • 150 g nemasnog sira (izdrobljenog)
  • 350 g svežeg paradajza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice začinskog bilja po ukusu (odlično ide bosiljak kao i origano)

Sve dobro promešati i dodati na krupnije komade izlomljenu krišku tostiranog integralnog hleba. Salatu pre jela petnaestak minuta prohladiti u frižideru.

Užina - 1 nektarina (jabuka)

Večera

Testenina u sosu od paradajzaDve šargarepe iseći na kockice i pržiti na malo maslinovog ulja, dodati 50 ml soka od paradajza i pržiti još pet minuta. Dodati 400 g paradajza sitnije sečenog, posoliti, pobiberiti i začiniti sa kašikom pavlake (12% mm).

Kuvati desetak minuta na umerenoj vatri. Ovaj preliv sipati preko sveže skuvane testenine (najbolja je ovsena ili ječmena). Količina suve testenine (pre kuvanja) je 60 grama.

2. dan

Doručak- 200 g polumasnog jogurta (1,5% mm) pomešati sa kašikom meda i dodati dve velike kašike ovsenih pahuljica

Ručak

Grčka salata: Luk iseći na kolutove, dodati dva paradajza isečena na krupnije komade, veći krastavac takođe isečen na krupnije komade, dve kašičice limunovog soka, kašiku maslinovog ulja, so, biber, malo majčine dušice i 2-3 crne masline. Sve dobro promešati i ostaviti oko 10 minuta da sastojci "odleže". Ukrasiti sa 30 g ovčijeg sira (izdrobljenog) i kockicama od jedne kriške ražanog hleba.

Užina

Komad voća ili šoljica kafe sa 2 - 3 keksa od integralnog brašna.

Večera

Supa sa oslićem: Dve glavice luka pržiti na malo ulja, dodati dva veća paradajza sečena na krupnije komade i 2,5 dl supe od povrća. Sve to kuvati na tihoj vatri oko 10 minuta. Smesu procediti kroz sitno sito, dodati so, biber, na vrh noža šećera, 125 g skuvanog pirinča i pečen filet oslića. Ukrasiti kašikom kisele pavlake.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

3. dan

Doručak- Integralno pecivo sa dve kašike polumasnog sira. Na jednu polovinu peciva namazati sir i staviti krišku paradajza i malo iseckanog mladog luka, drugu polovinu premazati medom.

Ručak

Tortilja: Iseći 300 g paradajza i 100 g pečurki na krupnije komade. Dva jaja, četiri kašike mineralne vode, dve kašike zeleni, so i biber pomešati. Pečurke i paradajz staviti u zagrejan i lako nauljen tiganj, preko staviti jaja i na tihoj vatri ostaviti da se spoji. Servirati toplo ili hladno na podlozi od dve kriške ražanog hleba.

Užina- dve šargarepe iseći na dva štapića i uviti u 30 g ćureće šunke- 1 dl soka od paradajza (svež iii kuvan)

Večera

Meso sa paradajzom: Ispeći 125 g goveđih šnicli u tiganju bez dodatne masnoće i po ukusu začiniti. Pola glavice luka pržiti na malo maslinovog ulja. Dodati 400 g paradajza isečenog na kocke i malo majčine dušice i sve to pržiti na jakoj vatri par minuta. Obrok kompletirati jednim tostom od ražanog hleba.

4. dan

Doručak- dve kriške tosta namazati kašikom krem sira i odozgo staviti po jednu šnitu šunke- 2 dl soka od paradajza (svežeg)

Ručak

Hladni gaspačo: Skuvati 500 g paradajza, papriku i veći krastavac iseći na kocke i izmiksati sa kašikom maslinovog ulja, belim lukom i dve izmrvljene kriške tosta. Dodati so i biber i ohladiti pre serviranja.

Užina

Napraviti sendvič od kriške tosta sa susamom, kriškom dimljene ćuretine i odozgo staviti paradajz isečen na deblje kolutove.

Večera

Paradajz sa pirinčem: Odseći vrh sa dva paradajza, izdubiti ih i staviti u vatrostalnu posudu. Smesu za punjenje napraviti od 50 g polumasnog sira i 125 g kuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka. Napuniti paradajz i posuti sirom. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta.

5. dan

Doručak- 2 dl soka od paradajza (kuvanog)- 2 tosta tanko premazana topljenim sirom sa kolutovima paradajza odozgo

Ručak

Italijanska salata: Iseći na kocke tost hleb i 400 g paradajza, dodati malo zelene salate. Preliti sa dve kašike maslinovog ulja i sirćeta, dodati so i biber. Preko toga posuti kockice tosta.

Užina

Jabuka, kivi i nana: Kivi i jabuku iseći na kocke i pomešati sa nekoliko kapi meda. Dodati par listića sveže nane.

Večera

Ratatuli: Za ovo jelo potrebno je na kocke iseći 200 g krompira, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pečuraka i četiri stabljike celera. Iseckati dve glavice luka i dva češnja belog luka, zagrejati dve male kašike ulja i dodati povrće i krompir. Začiniti solju, biberom i origanom. Doliti 100 ml supe od povrća i sve to kuvati poklopljeno oko 10 min. Dodati šolju (2,5 dl) kuvanog paradajza. Sve kuvati na tihoj vatri 15 minuta.

Dodatne napomene:

- ukoliko ste gladni između obroka možete slobodno konzumirati 2 dl soka od paradajza (svežeg ili kuvanog)- postoje izveštaji (još uvek u dometu glasina) da paradajz sok ima veću tendenciju sagorevanja masnih naslaga ako mu se doda na vrh noža bibera.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Dijeta.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track