ZA 7 DANA ČAK 3 KG, A JEDE SE I ČOKOLADA: Za ovom dijetom poludeo je svet!
Foto: Profimedia

Sirtfood

ZA 7 DANA ČAK 3 KG, A JEDE SE I ČOKOLADA: Za ovom dijetom poludeo je svet!

Žena -
Dijeta koju se najviše pretraživalo na internetu u prva tri meseca 2016. godine zove se "sirtfood" dijeta. To je novi i neobičan režim ishrane koji dozvoljava da se jede mnogo "grešnih" namirnica.

Možete li verovati da postoji režim ishrane koji ne samo da dozvoljava nego i podstiče da jedete čokoladu, pijete crveno vino i kafu? Ako volite ove namirnica, onda će vam se svideti takozvana sirtfood dijeta. Osmislili su je i testirali nutricionisti Ejdn Gogins i Glen Matin koji su sve detalje o novom režimu prehrane predstavili u knjizi "The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss".

Ova dijeta bazira se na hrani koja potiče nastajanje enzima pod nazivom sirtuin. Istraživanja su pokazala da oni drže metabolizam pod kontrolom i ubrzavaju sagorevanje kalorija, a uz to regulišu razne upalne procese u telu i štite ćelije tela.

Piće - zeleni čaj, matcha zeleni čaj, nezaslađena crna kava, crveno vino (posebno pinot noir).Voće i povrće - citrusi, jabuka, borovnica, urma, celer, kelj, crveni luk, rukola, crvena cikorija.Začini - peršin, kurkuma.Druge namirnice - tamna čokolada s minimalno 75 odsto kakaa, orasi, maslinovo ulje, heljda, losos...

OSNOVNA PRAVILA DIJETEProvodi se po nedeljnom rasporedu i bazira se na restriktivnom unosu kalorija.

1. Prva tri dana u organizam se unosi 1.000 kalorija dnevno konzumiranjem 3 smutija i 1 obroka napravljenog od namirnica s popisa dozvoljene hrane.

2. Od četvrtog do sedmog dana unosi se 1.500 kalorija dnevno konzumiranjem 2 smutija i 2 obroka.

REZULTATIGogins i Matin dijetu su testirali isključivo na ispitanicima koji se redovno, odnosno svakodnevno idu na vežbe. Svi ispitanici u proseku izgubili 3 kilograma u 7 dana.Nutricionisti naglašavaju kako je ovo pre svega režim ishrane, a ne drastična dijeta za nezdravi gubitak kilograma. Cilj prehrane je osnažiti metabolizam i imuni sisitem i poboljša opše zdravstveno stanje koje će uz obaveznu telesnu aktivnost naposletku uroditi i gubitkom viška kilograma.

Zadovoljna.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track