ZABORAVITE DOSADNO PEGLANJE: 9 trikova uz pomoć kojih možete ispraviti odeću!
Foto: Profimedia

na brzaka

ZABORAVITE DOSADNO PEGLANJE: 9 trikova uz pomoć kojih možete ispraviti odeću!

Žena -

Postoje odlične metode uz pomoć kojih možete ispraviti izgužvanu odeću. Ukoliko vam pegla nije pri ruci, ili jednostavno mrzite peglanje, isprobajte ove trikove.

S peglom za kosu

Ova metoda odlična je za teško dostupna mesta kao što su okovratnici i mali nabori. Upalite peglu za kosu i namestite na prosečnu temperaturu. Držite zgužvani komad tkanine u njoj nekoliko sekundi. Pre upotrebe proverite da na pegli nema ostataka proizvoda za stilizovanje kose, odnosno da je čista. Ovaj trik ne koristite na osetljivim tkaninama.

Smesa vode i sirćeta pomaže

Pomešajte vinsko sirće sa vodom u odnosu 1: 3, stavite to u prskalicu i protresite. Poprskajte nabore na odeći i izravnajte rukama.

Iskoristite paru iz kuvala za vodu

Kada voda prokuva, otvorite poklopac i držite izgužvani komad odeće iznad pare, na udaljenosti od oko 20 centimetara.

Upalite fen za kosu

I to može pomoći da brzopotezno izravnate poneki nabor na odeći. Uključite ga na najvišu temperaturu i usmerite prema naborima.

Para iz tuša je odlična

Pustite toplu vodu na tušu i pobrinite se da se u kupatilu stvori para (zatvorite prozore i vrata). Zgužvanu odeću stavite što bliže tušu, ali pazite da kapi vode ne prskaju na nju. Ostavite tako nekoliko minuta. To možete uraditi i dok se tuširate, tako da iskoristite toplu vodu koja izlazi iz tuša.

Poslužite se mokrim peškirom

Stavite odeću na ravnu površinu, kao što je daska za peglanje ili sto. Pokrijte velike nabore sa mokrim peškirom i snažno ga pritisnite rukama. Nakon toga ostavite odeću da se osuši.

U mašini za veš

Stavite zguzvanu odeću u mašinu i uključite program za sušenje, neka radi 15 minuta - to bi trebalo da bude dovoljno. Ako su nabori veliki, u mašinu ubacite neku malu mokru tkaninu, npr. namočite čarapu i stavite unutra. Doza vlage tokom sušenja olakšaće izravnavanje odeće.

Poslužiće i vruće dno lonca

Lonac zagrejte na šporetu, ali najpre unutra stavite vodu. Kad se dovoljno zagreje, izlijte vodu i vrućim dnom pritisnite mesta koja su zgužvana. Pre toga odeću položite na radnu ploču u kuhinji i izravnajte rukama.

I kocke leda su korisne

U mašinu za veš stavite do pet komada zgužvane odeće i ubacite dve do tri kocke leda. Potom mašinu uključite na program za sušenje - na 10 minuta. Led stvara paru dok se topi koja je odlična za uklanjanje nabora.

(Brightside)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track