ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Da li je krvarenje nakon odnosa normalno i u kojim situacijama?
Foto: Profimedia

Saveti

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Da li je krvarenje nakon odnosa normalno i u kojim situacijama?

Žena -

Nemojte da paničite ukoliko primetite krv nakon odnosa. To se nekad dešava. Pre nego što pomislite na najgore moguće scenarije setite se da postoji puno razloga koji doprinose krvarenju. Pročitajte kada je normalno da krvarite nakon odnosa – a kada nije.

Važno je da znate da je krvarenje nakon odnosa u određenim uslovima normalno, ali postoje i neke uzroci oko kojih bi trebalo da se zabrinete. Pre nego što kretnete da paničite, postavite sledeća pitanja sebi nakon odnosa:

1. Koliko godina imate?

Ukoliko krvarite nakon odnosa, važno je da znate da tome i godine mogu da doprinesu. Kod žena koje su prošle period menopauze vagina može biti suva usled hormonskih promena, tačnije usled smanjenog nivoa estrogena, pa to može biti jedan od uzročnika krvarenja.

2. Kada ste imali menstruciju poslednji put?

Normalno je da krvarite nakon odnosa ukoliko tih dana očekujete menstruaciju ili ukoliko ste pred kraj menstruacije. Iako mislite da vam se menstruacija završila, vaše telo ne funkcioniše tako. Ponekad u materici ostane malo krvi nakon ciklusa, a ta krv se pojavi u toku odnosa.

3. Da li ste bili pod jakim stresom u poslednje vreme?

Stres ima jak uticaj na vaše telo. Usled hormonskog disbalansa koji nastaje zbog povećanja glukoze i adrenalina, žene koje su pod stresom mogu da iskuse pad serotonina i estrogena, a to utiče na vaginalno krvarenje. Veliki stres može da bude uzročnik krvarenja, ali i kašnjenja menstrualnog ciklusa. Nekada se ovaj problem reši sam od sebe, međutim nekada je potrebno da proradite na sebi i izborite se stresom.

4. Da li imate neku polnu bolest?

Neke polno prenosive bolesti mogu isto da uzrokuju krvarenje nakon odnosa. Hlamidija, gonoreja, humani papiloma virurus, inflamatorna karlična oboljenja su neke od bolesti koje mogu da prouzrokuju krvarenje nakon odnosa. Međutim, sve su to signali za uzbunu. Jako je važno obratiti se ginekologu u tom slučaju.

5. Da li je neko u vašoj porodici bolovao od karcinoma?

Žene koje imaju u istoriji porodičnih bolesti cervikalni karcinom ili karcinom u materici su u povećanom riziku da i same boluju od ovih bolesti. Dobra vest je da iako je krvarenje nakon odnosa jedan od simptoma cervikalnom karcinoma ili karcinoma materice to nije i jedini simptom, i zato ne bi trebalo paničiti. Ukoliko ne poznate istoriju bolesti vaše porodice, dobro bi bilo da se informišete o tome.

Sve u svemu najbolje je da se konsultujete sa svojim doktorom i pronađete pravi uzrok krvarenja.

(super zena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja