ŽENE PAZITE: Ovih 6 grešaka redovno pravite KADA IMATE MENSTRUACIJU!
Foto: Profimedia

Problemi

ŽENE PAZITE: Ovih 6 grešaka redovno pravite KADA IMATE MENSTRUACIJU!

Žena -

Naša tela su tokom menstruacije posebno osetljiva, a neke navike kojih se za to vreme pridržavamo nisu baš zdrave. Zato bi bilo najbolje da se od takvih pogrešnih navika jednostavno odviknemo.

Nezdravih navika teško se odreći, ali bi za vaše zdravlje bilo bolje da to uradite.

Ove greške izbegavajte kada imate menstruaciju:

1. Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže izbeljeni pamuk ili veštačku svilu

Većina uložaka i tampona rađena je od rejona (veštačke svile) koja je slična poliesteru i izbeljenog pamuka. Takvi ulošci mogu sadržati tragove pesticida i izbeljivača zbog kojih može doći do remećenja plodnosti i endokrinog sastava.

Shutterstock
Shutterstock

2. Ne menjate tampon ili uložak dovoljno često

Što duže nosite tampon ili uložak, to više bakterija raste. Na taj način stvarate pogodno okruženje za bakterije poput zlatnog stafilokoka koji uzrokuje sindrom toksičnog šoka. Preporučljivo je da se uložak i tampon menjaju svakih četiri do osam sati.

Profimedia
Profimedia

3. Korišćenje mirisnih proizvoda

Niko ne želi da ima njeprijatan miris, ali korišćenje proizvoda koji u sebi sadrže veštačke mirise nije dobra ideja tokom menstruacije. Takvi proizvodi iritiraju telo i dovode do bakterijskih i gljivičnih infekcija i puni su sintetičkih hemikalija poput ftalata i parabena.

Profimedia
Profimedia

4. Ne spavate dovoljno

Teško je naspavati se uz grčeve, nemir i nesanicu koju izazivaju hormoni, ali kvalitetan san od sedam do sat dnevno je najpotrebniji upravo onda kada imate menstruaciju. Manjak sna na telo deluje stresno i upalno i može poremetiti količinu hormona i vaše raspoloženje.

Profimedia
Profimedia

5. Preskačete vežbanje

Osim što je odličan način za rešavanje od stresa, vežbanje takođe pomaže pri ublažavanju grčeva i poboljšanju kvalitete sna. Čak i kada imate menstruaciju preporučuje se svaki dan vežbanja najmanje 30 minuta.

Profimedia
Profimedia

6. Ispijanje kafe

Manjak sna, umor i glavobolja možda se čine kao odlični razlozi za šoljicu kafe ili čaja, ali kofein može dovesti do dehidratacije.

Profimedia
Profimedia

zadovoljna.dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track