Budite zdravi, živite duže

BALANS: Hrana i lepe misli za duži i kvalitetniji život

Odabir zdravih namirnica, umerenost u jelu, ali i ljubaznost, optimizam i predanost fizičkom radu neke su od osobina dugovečnih ljudi

Život
> 19:02h

Sve je više istraživanja na temu dugog života, a većina polazi od kvalitetne ishrane kao jednog od glavnih razloga za to. Istraživači navode da je, osim namirnica koje unosimo u organizam, veoma važno i emotivno i duhovno stanje čoveka. Jedna studija u Kaliforniji pokazala je da su optimizam, zdrav razum, ljubaznost, druženje, predanost napornom fizičkom radu i umerenost u ishrani neke od osobina ljudi koji su živeli dugo. Sve u svemu, male promene su dovoljne da biste živeli zdravije, a samim tim, kvalitetnije i duže. Ovo su neke od namirnica koje u sebi sadrže sve ono što bi moglo da vam produži životni vek. Jogurt Imunolozi podsećaju da postoji veoma jaka veza između crevne flore i našeg imunološkog sistema. Naime, naučnici veruju da imunosistem „živi“ u našim crevima. U novim istraživanjima testirano je da li probiotici mogu da produže životni vek i tom prilikom je otkriveno da su miševi koji su primali bifidobakteriju živeli duže i zdravije od miševa koji nisu primali probiotik.

Trešnje Trešnje upravo stižu, a polifenoli, molekuli koji se nalaze u njima i štite ih od UV zračenja i infekcija, štite na isti način i ljudski organizam. Jedna studija pokazala je da oni koji su konzumirali 650 miligrama polifenola dnevno žive duže od onih koju su uzimali manju dozu. Trešnje nude oko 1.200 miligrama polifenola po obroku, pa se može reći da su prava riznica zdravlja.

Brokoli Brokoli i drugo zeleno povrće puno je antioksidanasa koji vam pomažu da zaštitite zdrave ćelije od oštećenih slobodnim radikalima. Ipak, zaboravite na kuvanje i jedite ga svežeg jer kuvanje umanjuje efekte. Ima redak odnos lekovitih sastojaka koji nas štite od bolesti, a to su antioksidansi i antikarcinomi, kao i regeneratori, koji imaju moć obnavljanja oštećenih ćelija.

Integralne žitarice Žitarice su nezamenjive u očuvanju zdravlja, sprečavanju nastanka bolesti i otklanjanju uzroka bolesti, pa time i u obezbeđivanju dužeg i kvalitetnijeg života. Naziv „integralan“ označava da su njihova zrna očišćena samo od pleve, odnosno ljuske, dok su sačuvani opna i klice. Na taj način postaju zdrava hrana u pravom smislu reči, jer su u njima sačuvani vitamini iz grupe B i E i mineralne soli.