Foto: AP

Dao sve od sebe

PREVELIKI ZALOGAJ: Nadal borbenom Lajoviću prepustio samo četiri gema

Najbolji teniser sveta Španac Rafael Nadal lako je savladao mladog srpskog tenisera Dušana Lajovića u osmini finala Rolan Garosa – 6:1, 6:2, 6:1

Tenis
> 00:00h

PARIZ - Najbolji teniser sveta Španac Rafael Nadal lako je izašao na kraj sa Dušanom Lajovićem u osmini finala Rolan Garosa. Nadal je na putu do četvrtfinala Lajoviću prepustio samo tri gema - 6:1, 6:2, 6:1. "Kralj šljake" je tako upisao još jednu ubedljivu pobedu u Parizu i u nastavku takmičenja ga očekuje duel sa zemljakom Davidom Fererom, koji je savladao Kevina Andersona iz Južne Afrike (6:3, 6:3, 6:7, 6:1). To je bio prvi duel 23-godišnjeg Lajovića i osmostrukog šampiona Otvorenog prvenstva Francuske i debi srpskog tenisera na centralnom terenu "Filip Šatrije".

Rafael Nadal, Foto: AP

Dušan je dao sve od sebe, borio se koliko je mogao, ali je "broj jedan" ipak bio jednostavno preveliki zalogaj. On se ipak nije obrukao s obzirom na to da je u svakom setu uzeo bar gem slavnom Špancu, koji je do trijumfa stigao posle jednog sata i 33 minuta igre. Tako je završena bajka mladog srpskog tenisera na Otvorenom prvenstvu Francuske. Lajović, koji je trenutno 83. teniser na svetu, u Parizu je ostvario najveći uspeh u karijeri pošto se prvi put u karijeri plasirao u osminu finala jednog grend slema i to bez izgubljenog seta. On je na startu takmičenja eliminisao Argentinca Federika Delbonisa sa (6:3, 6:2, 6:3), u drugoj rundi je savladao Estonca Jirgena Zopa (6:2, 6:4, 6:4), dok je u trećem kolu pobedio Amerikanca Džeka Soka (6:4, 7:5, 6:3).

Dušan Lajović, Foto: AP

TOK MEČA III set Španac bez izgubljenog poena stiže do novog brejka na startu trećeg seta. Nadal je osvoji i naredna tri poena, ali se Lajović nije predao. Usledio je odgovor srpskog tenisera koji sjajnom bekhend paralelom stiže do izjednačenja (40:40). Ipak, Rafa i ovog puta uspeva da sačuva svoj servis i da povede sa 2:0. Lajović u trećem gemu ponovo ne uspeva da osvoji poen na svoj servis, pa Nadal sada ima dva brejka prednosti u trećem setu - 3:0. Nastavio je Španac da igra u istom ritmu i u naredna dva gema, pa već u šestom gemu dolazi u situaciju da sevira za meč. Međutim, Lajović je još jednom pokazao da je veliki borac. On u odsutnom trenutku pravi prvi prvi brejk na meču i tako sprečava Rafu da treći set dobije sa nulom. Ipak, Dušan nije mogao da uradi ništa više, pošto Rafa uzvraća istom merom i osmim brejkom, posle jednog sata i 33 minuta igre, privodi meč kraju za konačnih 6:1, 6:2, 6:1.

Rafael Nadal, Foto: AP

II set Lajović serijom grešaka ponovo gubi svoj servis na startu drugog seta. Trudi se Dušan, ali za sada ne uspeva da se oslobodi pritiska. Evidentno je da je trema učinila svoje, s obzirom da je ovo njegov debi na centralnom terenu "Filip Šatrije" i prvi duel sa "kraljem šljake". Usledio je rutinski servis gem Nadala za 2:0 u drugom setu. Španac u trećem gemu bez izgubljenog poena pravi drugi uzastopni brejk i sada vodi sa 3:0. Nadal osvaja i naredna četiri poena za 4:0 u gemovima. Velika borba je viđena u petom gemu, a Lajović na kraju uspeva da osvoji drugi gem u meču i da izbegne krompir i u drugom setu. Iako ubedljivo vodi Nadal je na 40:30 posle dosuđenog auta tražio korekciju sudije pa je taj poen ponovljen. Međutim ishod je bio isti Španac je pogrešio, pa Lajović smanjuje na 4:1. Nadal sigurnim servisom dolazi na gem od osvajanja drugog seta (5:1), da bi potom usledio najboli gem srpsko tenisera. Dušan sigurnim servisom dolazi i do trećeg gema na meču i as udarcem smanjuje na 5:2 u drugom setu. Lajović je u završnici drugog seta konačno počeo da igra rasterećeno i dolazi do tri vezane brejk lopte u osmom gemu. Međutim, mladi Srbin ne koristi prve brejk lopte na meču, pa Nadal posle velike borbe privodi drugi set kraju za konačnih 6:2.

I set Nadal i Lajović su meč otvorili sjajnim poenom koji je imao ukupno 23 udarca, a završio se greškom srpskog tenisera iz bekhenda. Usledile su nove greške Lajovića, pa Španac bez izgubljenog poena stiže do prvog gema. Mladi Srbin na startu drugog gema osvaja prvi poen u meču, ali Rafa potom pravi seriju i stiže do dve vezane brejk lopte. Lajović već na prvoj pravi novu neiznuđenu grešku iz forhenda, pa Nadal sada vodi se 2:0. Dušan u narednom gemu uzima i prvi poen na servis prvog tenisera sveta, ali je to bilo sve od njega pošto Nadal lagano stiže do vođstva od 3:0. Rafa lako osvaja gemove i posle novog brejka vodi sa 4:0. Držao se Lajović do 30:30, ali je u završnici gema ponovo presudilo iskustvo osmostrukog šampiona Rolan Garosa. Serija Rafaela Nadala nastavila se i u petom gemu, pa će Lajović posle samo 19 minuta igre servirati za ostanak u prvom setu. Lajović ipak osvoja gem u prvom setu. Spasao je Duci jednu brejk loptu na putu do 5:1 i zasluženo dobija aplauz publike na centralnom terenu "Filip Šatrije". Borio se Lajović i u sedmom gemu, ali ne uspeva da ugrozi Nadala. Španac je nastavio da napada bekhend srpskog tenisera i bez problema, posle 31 minuta igre, ubedljivo dobija prvi set sa 6:1.

Nadal i Lajović, Foto: Twitter

Pored Lajovića u ponedeljak na teren ponovo izlazi i najbolja srpska teniserka Jelena Janković, koja u istom terminu na terenu "Suzan Lenglen" igra protiv Italijanke Sare Erani.