Sigurno ih jedete

OPREZ: Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u omiljenoj hrani većine ljudi!

Nalazi se u kafi, prženim krompirićima, odnosno čipsu, krekerima, hrskavom hlebu i pojedinoj dečijoj hrani, odnosno u onim namirnicama koje imaju dosta skroba, ili su izložene termičkoj obradi pečenjem i prženjem

Planeta
> 12:38h

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je prisustvo akrilamida, hemikalije koja nastaje u hrani, a povećava rizik razvoja raka.

On se nalazi u kafi, prženim krompirićima, odnosno čipsu, krekerima, hrskavom hlebu i pojedinoj dečijoj hrani, odnosno u onim namirnicama koje imaju dosta skroba, ili su izložene termičkoj obradi pečenjem i prženjem.

Stvaranje ove hemikalije zavisi i od temeperature kojom se namirnice obrađuju, odnosno što je veća temeperatura ili duže traje termička obrada, to je veća koncentracija. Nije pronađena u hrani koja se dobija kuvanjem ili se uopšte ne obrađuje.

Nova britanska studija je pokazala da potapanje krompira u vodu pre prženja znatno umanjuje udeo ove hemikalije.

Potapanje u trajanju od dva sata je smanjilo za čak 48%, dok je posle 30 minuata opao za 38%. Treba napomenuti i da je smanjenje moguće samo ako se prži do svetlije boje.

Testovima na životinjama je uvrđeno da izaziva tumor, dok Britanski proizvođači već moraju da menjaju način pripreme hrane.