Prste da poližeš

Recept dana
> 00:00h

Uskršnja jaja Uskrs se približava i već je vreme da razmišljate o tome šta ćete pripremiti. Evo ideje za „farbanje“ jaja kojom ćete biti oduševljeni. Nema više obojenog belanceta ni bojazni da će jaje biti ofarbano nezdravom bojom. Potrebno ♦ jaja ♦ salvete ♦ jedno belance Priprema Jaja obarite. Pripremite salvete s motivima Uskrsa (treba da budu one koje imaju više slojeva). Ako su salvete veće, isecite željenu sličicu ili šaru. Belance odvojite od žumanceta i umutite ga žicom. Uzmite jaje, stavite na njega salvetu (ili samo motiv) i preko toga četkicom premažite belance. Sve je veoma jednostavno, a ako vam se salveta malo zgužva, to se neće videti. Premazano jaje ostavite da se osuši. Oko jajeta stavite ukrasnu traku. Rezultat: Prelepa jaja koja, kad se oljušte, nemaju fleke od boja! Uskršnji venac od lešnika Sastojci Testo ♦ 400 g brašna ♦ pola kesice kvasca ♦ prstohvat soli ♦ 80 g margarina ♦ 70 g šećera ♦ 130 ml mleka ♦ 1 kašika jogurta ♦ 1 jaje Punjenje ♦ 100 g sitno mlevenih lešnika ♦ 100 g pečenih grubo samlevenih lešnika ♦ 100 g šećera ♦ rendana korica limuna Priprema Mleko, margarin i šećer zagrejati da se margarin otopi, ali da ne bude vrelo. Sipajte to u posudu u kojoj ćete mesiti testo. Dodati jaje, sjedinite ga sa ovom smesom i sipati u to rastopljen kvasac i brašno. Sve to dobro sjedinite da se dobije fino, glatko testo, ostaviti ga da se udvostruči pa ga ponovo premesite i razvite oklagijom na radnoj površini u pravougaonik. Preko testa pospite lešnike i šećer (možete lešnike zameniti orasima i dodati suvo grožđe) i uvijte ga u rolnu, pa je onda okrećite na jednu stranu, tačnije uvijte je u spiralu. Kalup za kuglof nauljite ili premažite margarinom, pospite brašnom i stavite venac da se peče na temperaturi od 180 stepeni. Testirajte čačkalicom sredinu venca da budete potpuno sigurni da je i unutra pečen. Svečani rolat Sastojci ♦ 1.200 g mešanog mlevenog mesa ♦ 100 g šunkarice ♦ 3 jajeta ♦ 2 kuvana jajeta ♦ 300 g tanke slanine ♦ celer ♦ senf ♦ so, biber ♦ aleva paprika Priprema Meso u posudi zamesite s biberom, solju ili biozačinom, dodajte dve kašike sitno iseckanog celera i malo aleve paprike. U međuvremenu od tri jajeta ispecite tri palačinke. Meso istanjite na foliji u veličini tepsije, na njega stavite palačinke od jaja, preko njih naseckanu šunku, tanko premazati senfom, pa preko svega dva skuvana i iseckana jajeta. Rolat spojite i obmotajte ga tanko isečenom slaninom i peći oko sat na 200 stepeni. Tortilje s piletinom i brokolijem Sastojci ♦ 2 tortilje ♦ 2 komada belog mesa ♦ veći cvet brokolija ♦ 1 dl kisele pavlake ♦ so, biber, biozačin Priprema Meso dobro izlupajte, posolite i malo pobiberite. Brokoli podelite na više manjih cvetova i barite u ključaloj oko osam minuta, ocedite ga i prelijte hladnom vodom da zadrži boju i ukus. Koren malo duže kuvajte, isecite ga na kocke i sa malo soli i 1 dl kisele pavlake usitniti u blenderu. Tortilje i meso ispecite na roštilju ili na tiganju na malo ulja. Belo meso isecite na trake. Tortilje premažite kremom od brokolija i kisele pavlake, potom stavite belo meso i sitne cvetove brokolija (po želji možete dodati još pavlake). Uvijte tortilje i poslužite ih! Voćni Hleb Sastojci ♦ 3 jajeta ♦ 180 g šećera ♦ 3 štangle čokolade ♦ 150 g mlevenih oraha ♦ 100 g kandirane korice limuna ♦ 15 krupnih urmi ♦ 5 suvih smokvi ♦ 100 g belog suvog grožđa ♦ 3 suve šljive ♦ 2 supene kašike slatkog od belih trešanja ♦ 1 jabuka (isečena na kocke) ♦ sok i korica jedne pomorandže ♦ 120 g brašna ♦ malo putera Priprema Šećer umutite s jajima, potom dodajte suvo voće, izrendanu čokoladu, sok od narandže i brašno... Sve dobro sjedinite. Pleh u obliku pravougaonika namastite i pospite brašnom. Izlijte smesu i pecite. Gotov hleb prelijte istopljenim puterom. Ove i druge recepte možete naći na sajtu Astal kuhinja moje ravnice

http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/