Glumac podržao akciju

Nikola Rakočević o bioskopu Zvezda: Ovo će biti velika pobeda malog čoveka nad novcem

Saradnjom institucija koje imaju veze sa filmom, Zvezda bi mogla da postane oaza za ljude koje film podstiče na život

Pop kultura
> 00:44h

Grupa mladih umetnika, studenata i građana, okupljenih u Pokret za okupaciju bioskopa, oživela je kino-dvoranu Zvezda, a i za poduhvat dobila podršku političara. O daljim koracima u akciji govorilo se i na Odboru Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, gde je reditelj Srđan Dragojević izneo konkretne predloge kako da se prostor oduzme sadašnjem vlasniku i dodeli mladima. - Pozvaćemo i Tužilaštvo za privredni kriminal da i ono da svoj sud o ovoj privatizaciji. Moram reći, bez ikakvog partijašenja, da kada prođem pored izgorele Kozare, zatvorenog Jadrana i ruiniranog Balkana, pomislim na DS i G17 plus. Te dve partije su udarile ekser na sanduk beogradskih bioskopa - rekao je Dragojević.

Sređivanje... Ulaz u bioskop

Glumac Nikola Rakočević jedan je od umetnika koji su podržali akciju kolega. On svako veče dolazi da pogleda neki film i pomogne. - Bioskop je medij koji utiče i na ljude koji ga prave i na ljude koji ga gledaju. Podstiče mlade da tragaju za identitetom, da shvate društvo u kome žive, da vole i da budu duhoviti. Danas u Srbiji kvalitet filma, i ne samo filma već i drugih umetnosti, meri se jedino u dinarima ili evrima - kaže Rakočević i dodaje:

Oživeo... Mladi pune salu bioskopa Zvezda (FOTO: Slobodna zona)

- Pametnim odlukama, kao i učešćem i saradnjom svih institucija koje imaju veze sa filmom, Zvezda bi mogla da postane oaza za ljude koje film inspiriše i podstiče na život. Ako bioskop Zvezda ponovo postane bioskop, to će biti velika pobeda čoveka nad novcem i nada da nismo potpuno propali. (Lj. R.)

Današnji repertoar u Zvezdi - 16.00 - Kratki filmovi Želimira Žilnika - 18.00 - Otvoreni razgovori: Debata o privatizaciji „Beograd filma“ - 20.00 - Pank nije mrtav (Vladimir Blaževski), gost V. Blaževski - 00.00 - Trilogija Apartman: Odvratnost (Roman Polanski)