Foto: Rojter

Posle operacije "Palmira" u Austriji

OSVETA PRED BOŽIĆ: Teroristi zapretili da će dići austrijski hotel u vazduh!

Radikalna islamistička scena oseća da mora pokazati Austriji da je aktivna i opasna, a vreme pre velikog hrišćanskog praznika Božića je idealno za tako nešto, upozoravaju stručnjaci za borbu protiv terorizma

Austrija
> 13:30h

BEČ - Grupa muslimanskih ekstremista, koja sebe naziva "kavkaski teroristi" zapretila je da će dići u vazduh luksuzni hotel u jednom austrijskom mondenskom skijalištu, u znak osvete zbog hapšenja i pritvaranja radikalnih islamista u Beču, Gracu i Lincu. Oni su majlom zapretili da će eksplozivom razneti luksuzni hotel na zapadu države, u znak odmazde zbog hapšenja njihove "braće" u policijskoj operaciji "Palmira" u Austriji.

Preteće elektronsko pismo napisano je na engleskom jeziku i stiglo je na adresu hotela čije ime mediji ne navode. S obzirom da se pošiljalac povezuje sa Kavkazom, pretpostavlja se da je reč o licu koje je možda Čečen.

Hotel je odmah evakuisan i eksperati za deminiranje su detaljno pregledali objekat. Nikakva eksplozivna naprava nije pronađena, ali je hotel stavljen pod policijsku zaštitu.

Zimski turizam ugrožen zbog nedostatek snega, a sada i teroristi prete

Eksperti za bezbednost kažu da nije dobro širiti paniku, ali oprez nije naodmet, pogotovo sad. Radikalna islamistička scena oseća da mora pokazati Austriji da je aktivna i opasna, a vreme pre velikog hrišćanskog praznika Božića je idealno za tako nešto, upozoravaju stručnjaci za borbu protiv terorizma.

Očekivalo se da će Austriji biti zaprećeno terorističkim akcijama posle hapšenja i produživanja pritvora Mirsadu Omeroviću, alijas Ebu Tejmi i još sedmorici njegovih istomišljenika. Hotelijerstvo i turizam u celini su delatnosti koje mogu da pretrpe veliku štetu i zbog samih terorističkih pretnji.

Policija vidi dva izvora opasnosti. Jedan su terorističke organizacije koje bi mogle da izvedu napad na Austriju, a druga opasnost je da neki pojedinac, bombaš samoubica, krene u ličnu terorističku misiju, kao što se već dogodilo u Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji.