Foto: Shutterstock

Kulinarski trikovi

7 saveta za seckanje crnog luka bez suza

Seckanje crnog luka može biti neprijatno zbog peckanja u očima i suza, ali postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da uživate u pripremi jela s ovim povrćem.

Život
> 00:00h

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Većina ljudi prilikom seckanja luka ne može da zaustavi suze. Pojedinci ga zbog toga čak izbegavaju. Međutim, postoje načini da se rešite dosadnog peckanja i suza u očima, za koje je glavni krivac eterično ulje crnog luka. Odsecite korenasti deo Crni luk uvek prvo prepolovite oštrim nožem i odsecite odrveneli deo. U njemu se nalazi najviše jakih eteričnih ulja. Operite luk u hladnoj vodi Oči će manje suziti ako glavicu luka i nož prvo operete pod mlazom hladne vode. Kratko zamrzavanje Petnaest minuta u zamrzivaču dovoljno je da se ublaži intenzitet eteričnih ulja u luku. Otvorite usta Disanje na usta sprečava sprečava ljutinu od luka da ulazi u nos, pa će i suzenje biti manje. Uključite aspirator On će izvući sve mirise, uključujući i one iz crnog luka. Nož Korišćenjem vrlo oštrog noža ćete izbeći mrvljenje luka što povećava oslobađanje enzima, odnosno supstanci koje vas teraju na plač. Zagrizite hleb Tokom seckanja crnog luka držite hleb u ustima i tako možete izbeći suze. SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ: Domaći lek protiv bolova u kičmi Čudotvorni sok od krompira - reguliše krvni pritisak, popravlja varenje, jača krv Domaći sirup za izbacivanje šlajma Pogledajte zbog čega je dobro piti vodu na prazan stomak 8 fantastičnih namena crnog luka