Užas u Bosni

ISPOVEST SANDŽAKLIJE IZ ZATVORA CIA: Hteli su da mi izvade oči i mučili me jezivim zvucima

Sabahudin Fijuljanin (44) bio zatočen u vojnoj bazi Orao kod Tuzle, a tvrdi da je bio i u „kući za mučenje“, o kojoj nije otkrivao detalje

Planeta
> 00:00h

SARAJEVO - Sandžaklija Sabahudin Fijuljanin (44) iz Draževaca kod Sjenice bio je podvrgnut stravičnim mučenjima 2002. godine u tajnim zatvorima američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u Bosni, tačnije u vojnim bazama Sfora Orao kod Tuzle i Butmir kod Sarajeva, a zbog optužbi da je sarađivao s terorističkom organizacijom Al Kaidom. Njemu su skoro svakodnevno pretili da će mu izvaditi oči i seći delove tela, a pored toga su ga tukli, izgladnjivali i izlagali nepodnošljivim zvucima - od krikova, pucnjave, lomljenja stakla, sečenja drveta, pa do laveža pasa - a sve to kako bi došli do organizatora najvećeg terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.

Tortura... Agenti CIA mučili osumnjičene za terorizam

Otpremanje na Kubu - Pretili su mi da će me zauvek otpremiti na Kubu i govorili da će me, ako ne budem sarađivao, prepustiti Rusima. Potom su mi donosili fotografije na kojima se vide Rusi kako muče Čečene. Pokazivali su mi ih i govorili: „Vidiš, ovaj Čečen je na električnoj stolici. Ovom su izvadili oči, odsekli ruke i noge“. Dane sam provodio u kavezu od drveta. Nisam znao kad je dan, a kad noć. Prostorija je bila pet sa tri. Bila su tu i dva velika reflektora, upaljena non-stop. Na početku sam spavao na metalnoj stolici, ali kad sam se razboleo, uneli su mi krevet. Od zvukova nisam mogao da spavam. Hteli su da me izlude - rekao je Fijuljanin i dodao da mu je nakon strašnog perioda ubrzo došao advokat. - Rekao sam mu da me maltretiraju i ispričao deo patnji. Kad je otišao, stavili su mi lisice na noge i ruke, a vreću i šlem na glavu i naočare. Ubacili su me u helikopter i vozili nekih 40 minuta. Doveli su me u takozvanu kuću mučenja. O onome što sam tamo preživeo još ne želim nikome da pričam - posvedočio je Sandžaklija.

Iranska viza Prema njegovim rečima, optuživali su ga da ima veze sa Al Kaidom na osnovu toga što je imao iransku vizu u pasošu, a i nekoliko puta je putovao u Austriju da radi. Takođe, tvrdili su da imaju dokaze da je špijunirao bazu Sfora, a kad su došli da ga uhapse, priznao je da u kući ima zolju, što je pogoršalo situaciju. Fijuljanin je ispovest ispričao za Saff, a ona je ponovo isplivala na svetlost dana nakon što je Američki senat u četvrtak objavio specijalni izveštaj o tome kako su agenti CIA posle 2001. brutalno zlostavljali osumnjičene ekstremiste, i to u specijalnim objektima u čak 54 zemlje.

Britanci tražili prikrivanje zločina - Britanski zvaničnici sastajali su se više puta sa američkim funkcionerima koji su pripremali izveštaj o torturi agenata CIA nad osumnjičenima za terorizam - Cilj im je bio da izdejstvuju izbacivanje pojedinih delova iz tog dokumenta - Iz kabineta britanskog premijera Dejvida Kamerona saopšteno je da London nije tražio da se informacije izostavljaju iz izveštaja o tehnikama mučenja, ali da, ako je takav zahtev postojao, onda se on nije odnosio na to da se prikrije umešanost Britanije - Među zvaničnicima koji su posetili Vašington s tom namerom bila je i bivša britanska ministarka policije Tereza Mej