Samo mi i ptice: Ekipa Kurira u predsednikovom selu

KURIR U PREDSEDNIKOVOM SELU: Ovde nema slobode, ovo je Bajčetina!

Ovde nemate šta da tražite, rekao nam je neljubazni policajac pošto nas je legitimisao i naredio nam da se vratimo odakle smo došli

Društvo
> 23:38h

BAJČETINA - Ako su juče podnosili raport predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću o situaciji u Bajčetini, sigurno su mu rekli: „Kopno je pod apsolutnom kontrolom, ali je u vazdušnom prostoru haos - i dalje leti ko hoće!“ Kao što je poznato, Bajčetina je predsednikov zavičaj. Tu je on podigao kuću i vinograd, a zida i crkvu, i dolazi kad mu državničke obaveze dopuste. Međutim, bio on tu ili ne, selo je pod policijskom kontrolom, a prilaz predsednikovom zdanju je zabranjen. Pre neki dan kabinet predsednika tražio je da se zabrani i prelet avionima preko Bajčetine, samo što su tu iskrsli neki problemi... Ekipa Kurira pošla je na lice mesta.

Predsednikovo zdanje... Ovde Toma peče rakiju

„Hameri“ i strogoća - Je l‘ vam Predsedništvo dalo dozvolu da dođete u Bajčetinu? - pitao nas je policajac na ulazu u selo. - Šta će nam dozvola, ovo je slobodna zemlja. - Treba vam, bre, dozvola za Bajčetinu - reče nam neljubazno policajac i popisa nam lične karte. Nakon što je telefonirao, posavetovao nas je da „lepo sednemo u auto i vratimo se odakle smo došli!“ - Ovde nemate šta da tražite - poručio nam je, a pošto je ispred njegove kućice bio parkiran „hamer“ protivterorističke jedinice, nismo se mnogo prepirali. A u vazduhu... - Štagar ih je, majku im, teraju inat - rekao nam je jedan Bajčetinac kog smo zaskočili na ulazu u selo. I zaista, na svetloplavom svodu nad Bajčetinom avioni su crtali bele linije uzduž i popreko, kao da ne uzimaju za ozbiljno zahtev predsednikovog kabineta.

Prkose Nikoliću... Avioni ipak nadleću

Nema ni prodavnice U samom selu zatekli smo Zorana Radosavljevića, Momčila Nikolića i Miloša Lazarevića. Blatnjavi i umorni, vukli su drva iz šume. Nije im bilo do politike. - U selu dve decenije već nema škole ni prodavnice, i da naš čovek nije postao predsednik, danas ne bismo imali ni crkvu ni policiju - upadaju jedan drugom u reč. Najbliža prodavnica nalazi se u Grošnici, predgrađu Kragujevca. Zadnja pošta - Gruža. A što se mera bezbednosti tiče... - Policija radi svoj posao, predsednik svoj, mi naše... Ne diramo mi njih, ne diraju oni nas. A avioni? Nisu čuli za zabranu letenja. - Ajde, bre, avioni i Bajčetina! Nikad to jedno s drugim veze nije imalo!

LIČNA KARTA BAJČETINE SELO SA 32 MEŠTANA Naselje u opštini Knić u Šumadijskom okrugu DO DRUGOG SRPSKOG USTANKA u sastavu Osmanskog carstva 32 meštana, od čega 29 punoletnih PROSEČNA STAROST STANOVNIŠTVA IZNOSI 68,1 GODINU (65,5 kod muškaraca i 70 kod žena) U NASELJU POSTOJI 21 DOMAĆINSTVO sa prosečnim brojem članova 1,38 Nadmorska visina je 809 metara POZIVNI BROJ 034