Foto: Shutterstock

Hrana u službi zdravlja

Ove namirnice regulišu krvni pritisak

Pogledajte kojom hranom možete spustiti povišen krvni pritisak ili delovati preventivno na pojavu hipertenzije

Život
> 00:00h

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Ishrana je važan faktor u regulisanju krvnog pritiska i održavanju dobrog zdravlja. Ukoliko imate sklonosti ka povišenom krvnom pritisku, ove namirnice bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku. Bobičasto voće

Antioksidansi iz bobičastog voća (borovnica, malina, jagoda i crne ribizle) smanjuju šansu za razvoj hipertenzije. Naučnici su otkrili da konzumacija jedne porcije borovnica nedeljno smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 10%. Sok od pomorandže Zahvaljujući sastojku hesperidinu kojim obiluje, svakodnevnom konzumacijom soka od pomorandže možemo da snizimo krvni pritisak. Beli luk I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak. Integralne žitarice Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive. Proteini iz soje i mleka Za razliku od rafiniranih ugljenih hidrata, ovi proteini snižavaju visok krvni pritisak. Koristite mleko i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće. Čokolada I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa. Maslinovo ulje Čak i umereno konzumiranje maslinovog ulja, oko 25 ml dnevno (dve kašike), uspešno snižava krvni pritisak.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ: Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine Greške koje pravimo s maslinovim uljem Domaća čokolada sa kokicama i kikirikijem