Foto: Profimedia

Hranom do boljeg zdravlja

Ovo su najbolji izvori omega-3 masnih kiselina

Predstavljamo vam sedam namirnica koje su najbolji izvor zdravih masnih kiselina

Žena
> 00:00h

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Omega-3 masne kiseline imaju izuzetan uticaj na naše zdravlje. Između ostalog, one smanjuju upalne procese u organizmu, čuvaju zdravlje srca, arterija, kostiju, popravljaju pamćenje, regulišu krvni pritisak...Kako biste svoj organizam snabdeli preporučenom količinom omega-3 masnih kiselina, uvrstite u svoju ishranu ove namirnice. Čia seme Ovo su zaista magične bobice! Pored toga što obiluju omega-3 masnim kiselinama, čia semenke imaju više kalcijuma od mleka, dvostruko više kalijuma od banana i tri puta više gvožđa od spanaća. Laneno seme Samo 1/4 šolje lanenog semena sadrži oko 7 grama omega-3 masnih kiselina. Naučna istraživanja su pokazala da ove semenke smanjuju rizik od srčanih oboljenja, raka, moždanog udara i dijabetesa. Orasi Ista količina oraha (1/4 šolje) sadrži 2, 8 grama omega-3 masnih kiselina. Pored toga, orasi mogu pomoći u regulisanju nivoa holesterola, a imaju i brojne druge zdravstvene blagodeti. Losos I ovo je veoma zdrava namirnica koja takođe obiluje izuzetno korisnim omega-3 masnim kiselinama. Sardine Pored bogatstva zdravih masnih kiselina, sardine sadrže i vitamin B12 i proteine. Bundeva Ova namirnica je bogata omega-3 masnim kiselinama, ali i vitaminima A i C. Tofu Oko 100 grama tofua sadrži 0,4 grama omega 3-masnih kiselina. Izaberite svoj omiljeni recept s tofuom i obezbedite organizmu lekovite sastojke. SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ: Napitak koji snižava nivo holesterola i triglicerida Top 8 namirnica za zdravlje žena 10 dobrih razloga da jedete orahe 6 namirnica za zdravu štitnu žlezdu 5 dobrih razloga da jedete semenke bundeve