Foto: Profimedija

Trpeza i moda

U TRENDU, A ZDRAVO: Ovog proleća jede se baš ova hrana

Kivanjem kostiju iz njih se oslobađa određena zdrava jedinjenja poput kolagena, prolina, glicina i glutamina

Žena
> 22:16h

Kao što moda nameće nove trendove kroz neke retro modele, isto se dešava i u ishrani. Fermetički obrađena jela, džigerica, životinjske kosti i proteini predstavljaju namirnice koje su najnoviji trend 2015. godine

Supa od kostiju Za supu od kostiju se veruje da potpomaže digestivni sistem, reguliše nivo alergena, poboljšava zdravlja, smanjuje celulit i ojačava imuno sistem. Ove tvrdnje zasnovane su na istraživanjima koja kažu da se njihovim kuvanjem oslobađaju određena zdrava jedinjenja poput kolagena, prolina, glicina i glutamina. Koska je takođe bogata mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor i sulfur. Ukoliko kupujute kosti u radnji, mala je verovatnoća da ćete dobiti sve prednosti koje koske nude. Pored toga što je jako zdrava, ova supa se vrlo lako sprema.

Džigerica Džigerica je poznata kao prirodni multivitamin. Reč je o namirnici sa najviše nutrienata zato što sadrži vitamin A,D E, K, B12 i folnu kiselinu. Izuzetno je bogat mineralima kao što su bakar i gvožđe. U 100 grama nalazi se 8,8 miligrama gvožđa, a 100 grama bifteka sadrži samo 3,3 gramagvožđa. Ukoliko niste ljubitelj iznutrica, napravite sos koji će umanjiti izražajni ukus džigerice.

Foto: Shutterstock

Ukiseljena hrana Pre nego što su nastali frižideri naše bake su se služile raznim receptima kako bi hranu koju naprave mogla duže da stoji. To se najviše odnosilo na povrće. Fermentisana hrana sadrži pregršt probiotika koji ubrzavavaju metabolizam i održavaju vas vitkim. Drugačije je kod nas u narodu poznata kao zimnica, a za nju postoje brojni recepti. Pored fermentisanog povrća postoji fermentisani jogurt koji je poznatiji pod nazivom - kefir.

Foto: Profimedija