Foto: Shutterstock

Pazite šta jedete

OPREZ: Ova hrana može ozbiljno oštetiti vaše zube!

Neke žitarice sadrže više od tri kašike šećera po porciji. Iako proizvođači hvale ovaj vid doručka kao "najzdraviji", to može biti loš izbor za vaše zube

Žena
> 04:14h

Doktorka Samir Patel, zubar, ukazala je na probleme koji mogu da se stvore ukoliko se hranite isključivo "sa nogu".

1. Doručak Opasnost Neke žitarice sadrže više od tri kašike šećera po porciji. Iako proizvođači hvale ovaj vid doručka kao „najzdraviji“, to može biti loš izbor za vaše zube.

Rešenje Jedite žitarice sa mlečnim proizvodima, da bi smanjili uticaj šećera na zdravlje vaših zuba. Kalcijum i vitamin D u mlečnim proizvodima daju korisne minerale koji pomažu u jačanju zuba.

Foto Profimedia

2. Topli napitci Opasnost Kafa i čaj su loši po vaše zube, ako ih konzumirate u velikim količinama mogu da se pojave fleke i da vam zubi požute. Redovna konzumacija ovih napitaka mogu dovesti do lošeg daha, koji takođe dovodi do dehidratacije usana.

Rešenje Najbolje je da ispirate usta vodom i da tako smanjite mogućnost od dehidratacije usta.

Foto Shutterstock

3. Sendviči Opasnost Mnogi sendviči kupljeni „na ulici“ sadrže puno šećera koji poboljšava ukus hleba. Prerađeni ugljeni hidrati mogu da stvore više bakterija u ustima i tako dovedu do karijesa.

Rešenje Hleb koji sadrži cela zrna žitarica je bolji izbor za vaše zube.

Foto Profimedia

4. Hladna pića Opasnost Za one koji uživaju u pravljenju šejkova - čuvajte se! Iako se voće smatra izuzetno zdravim, sadrži u sebi jake voćne kiseline koje mogu da naruše gleđ. Kada je voće isceđeno, veća količina kiseline dopire do vaših zuba.

Rešenje Kalcijum u mlečnim proizvodima i sojino mleko mogu da ojačaju zube i spreče voćne kiseline da ih oštete.

Foto Profimedia

5. Grickalice Opasnost Grickalice koje sadrže suvo voće, kao i kokice mogu da budu pogubne po vaše zube. Iako su šećeri u suvom voću prirodni, kada su u vašim ustima, ne razlikuju se od prerađenih. Kokice stvaraju jaku kiselinu u vašim ustima i mogu da dovedu do oštećenja.

Rešenje Grickalice sa jabukom i kruškom sadrže više vode, zato što ovo voće u sebi ima veliku količinu vode. Na taj način se voćna kiselina ublažava.Redovno čišćenje zuba sprečava stvaranje naslaga, koje mogu nastati od ostataka hrane..

Foto Shutterstock