Foto: Profimedia

Istraživanje

ŠTA NAS ČINI SREĆNIM: Nekad nam je bilo važno obrazovanje, a danas...

Psiholozi s britanskog Univerziteta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden pre gotovo osamdeset godina u istom gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude srećnima iste vrednosti

Žena
> 00:00h

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i pre 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vreme postali važniji od obrazovanja i vere, utvrdili su britanski psiholozi. Psiholozi s britanskog Univerziteta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden pre gotovo osamdeset godina u istom gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude srećnima iste vrednosti. Pre 80 godina je 226 anketiranih stanovnika Boltona na pitanje "Šta vas čini srećnim?", postavljeno u lokalnim novinama u odgovorima navelo deset faktora. Prva tri mesta zauzeli su sigurnost, znanje i vera.

Profesori sa Univerziteta Bolton prošle godine su ponovili eksperiment u istom gradu, koji je pokazao da je današnjim ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora, a novi na popisu su dobro raspoloženje i slobodno vreme. Vera, koja je pre osam decenija bila na trećem mestu po važnosti, pala je na poslednje mesto popisa naših savremenika. Godine 1938. većina ispitanika odgovorila je da se najbolje oseća u vlastitom gradu, dok se čak 63 odsto današnjih učesnika ankete srećnije oseća izvan svog grada. I danas je, kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrednostima. Četrdeset odsto u to je verovalo i pre 80 godina, a isti postotak tako misli danas. Ni u jednom razdoblju većina ispitanika sreću nije povezala s materijalnim vrednostima ni sa bogatstvom.

(Slobodna Dalmacija)