Foto: Beta

Iza kulisa razgovora premijera Srbije i šefa austrijske diplomatije

Kurc obećao Vučiću: EU će braniti Srbiju od terorista

Unija ne sme da dozvoli da se ponovi scenario iz Makedonije. Evropski šefovi diplomatija saglasni su da naša zemlja što pre otpočne pregovore o članstvu

Politika
> 18:00h

BEOGRAD - EU ne sme da dozvoli da se Srbiji desi ono što se dešava u Makedoniji, poručio je juče šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc u Briselu na skupu „Prijatelji Srbije“, koji je okupio predstavnike svih 28 članica EU, saznaje Kurir. Istovremeno, šefovi diplomatija, uključujući i nemačkog, dali su podršku Beogradu da što pre otpočne pregovore sa EU. - Kurc je čestitao premijeru na reformama koje sprovodi, ali i izrazio zabrinutost zbog aktuelne krize u Makedoniji i istakao da EU ne sme da dozvoli da se Srbiji desi ono što se tamo dešava - navodi izvor Kurira, dok je Vučić naglasio da se nećemo mešati u unutrašnje stvari Makedonije. Napredovali smo - Osećam i vidim da nešto nije u redu na zapadnom Balkanu. Ne trebaju nam nemiri niti nekakva iskra koja bi mogla da zapali vatru, na primer u Bosni ili negde drugde - kazao je premijer. Inače, radni doručak u Briselu trajao je 70 minuta, a domaćini su bili ministar spoljnih poslova Italije i njegov austrijski kolega. Govoreći o evropskom putu Srbije, Kurc je pohvalio napredak, ali i dodao da nije dobro što Beograd godinu i po dana posle početka pristupnih pregovora još nije otvorio nijedno poglavlje. Nema novih uslova Istovremeno, Vučić je rekao da se nada da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena mnogo pre kraja godine. - Očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade da bude i ranije. To mogu biti 23 i 24, 32 i 35 - rekao je on, dok se u medijima pojavila informacija da je postignuta saglasnost da se formalna odluka donese na ministarskom sastanku u septembru, a da se poglavlja otvore u oktobru, s čim je saglasna i Nemačka. Premijer će se danas u Berlinu sastati sa šefom nemačkog Bundestaga Gunterom Krihbaumom.

Sve pretresli I DRAŽA I RUSIJA NA STOLU Što skorije otvaranje poglavlja podržala je i hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, ali je potegla i pitanje rehabilitacije Draže Mihailovića. - Zbog stabilnosti u regionu važno da se napravi jasna distanca od veličanja nacističkih kolaboracionista, poput vođe četničkog pokreta Mihailovića. O tome se juče razgovaralo na sastanku - rekla je ona.