Foto: Profimedia

Oprez!

OBAVEZNO PIJTE DOK VOZITE: Piće bez koga se dešavaju saobraćajke!

Da je opasno voziti u alkoholisanom stanju je već opšte poznata stvar, a ova istraživanja pokazuju da i dehidriranost dovodi do velikog broja saobraćajnih nesreća

Život
> 21:54h

Upravljanje vozilom dok ste dehidrirani je podjednako opsno kao i kada vozite pod dejstvom alkohola, pokazala je nova britanska studija.

Da je opasno voziti u alkoholisanom stanju je već opšte poznata stvar, a ova istraživanja pokazuju da i dehidriranost dovodi do velikog broja saobraćajnih nesreća. U istraživanju se pokazalo da čak i srednja dehidriranost organizma može da bude opasna kao kada smo pod dejstvom alkohola.

"Količina grešaka koje su vozači pravili je ista kao ona kou imaju ljudi sa 0,08 procenata alkohola u krvi, što je trenutno legalna granica u Velikoj Britaniji", kaže profesor Ron Mogan, vođa istraživanja.

U istraživanju su učestvovali muškarci koji su vozili simulatore vožnje. Dok su bili normalno hidrirani, zabaleženo je 47 incidenata. Međutim, već kada su bili srednje dehidrirani, broj nesreća se povećao na 100.

Zaključak ovog istraživanja je da je vožnja dok je organizam dehidriran opasnost u saobraćaju koja trenutno prolazi nekažnjeno.

Važno je biti dobro hidriran, Foto: Profimedia