Foto: AP

Junaci trilera

(VIDEO) VRELA SRCA, A HLADNE GLAVE: Sećate li se šta su sve Orlići prošli na putu do vrha sveta

Reprezentacija Srbije je do titule prvaka na Mundijalitu došla posle četiri meča nokaut faze rešena u produžecima ili na penale

Fudbal
> 00:00h

Srbija je šampion sveta!

"Orlići" su do titule planetarnog prvaka na Mundijalitu na Novom Zelandu došli zahvaljujući receptu selektora Veljka Paunovića: "Vrela srca, a hladne glave".

Glave su srpskim junacima bile hladne i u kritičnim momentima, kada su bili na ivici eliminacije. Tako su pokazali koliko su veliki, tako su i došli do vrha sveta.

Omladinska reprezentacija Srbije je verovatno jedina koja je do trijumfa na velikom takmičenju došla a da je svaki meč nokaut faze dobila posle produžetaka ili penala.

Podsetimo se puta Paunovih "orlića" do fudbalskog sazvežđa.

Posle poraza od Urugvaja (0:1) na premijeri Svetskog prvenstva, u utakmici u kojoj su bili bolji rival, "orlići" su sa po 2:0 savladali Mali i Meksiko i kao prvoplasirani u grupi plasirali se u osminu finala. A onda su počele drame...

Mađarska je do 91. minuta meča osmine finala vodila 1:0, a onda je Ivan Šaponjić doneo izjednačenje. Isti igrač je u 118. minutu poslao loptu, koju je Talaber sproveo u sopstvenu mrežu za prolaz Srbije u četvrtfinale.

http://www.youtube.com/watch?v=46Ip9yjfDR8

Usledio je onda duel sa Amerikancima. Posle 120 minuta igre golova nije bilo, pa se pristupilo izvođenju penala. "Orlići" su propustili da realizuju dve meč lopte, ali ne i četvrtu. I tada je, kao i u finalu, "meč viner" bio Nemanja Maksimović.

http://www.youtube.com/watch?v=TiqIZyeh8mY
U polufinalu izabranici Veljka Paunovića su se sastali sa Malijem, drugi put na turniru. Posle ranog vođstva golom Andrije Živkovića, "orlići" su kontrolisali događaje na terenu, sve dok pravo niodkuda nisu primili izjednačujući gol u finišu prvog poluvremena. Ipak, stigli su do produžetaka, u kojima je igrač odluke ponovo bio Šaponjić. Pogodio je metu u 100. minutu što je bilo dovoljno za plasman u finale - 2:1.
http://www.youtube.com/watch?v=XkmjM_LqCRw

I onda veliko finale... Favorizovani Brazil šokiran je u 118. minutu za istorijski uspeh "orlića".

http://www.youtube.com/watch?v=TWc2hJuV560