Foto: Marina Lopičić

Menja se politika EU prema slabima

KORIST NA DUGE STAZE: Od Grčke možemo i da profitiramo?!

Srbija, koja je često izložena političkim pritiscima, mogla bi grčko „ne“ iskoristiti u svoju korist, kaže Vukadinović

Politika
> 03:46h

BEOGRAD - Ishod referenduma u Grčkoj i tamošnja kriza mogli bi imati i pozitivne efekte na Srbiju. Takođe, ne bi bilo iznenađenje ako bi se novonastala situacija negativno odrazila na proces proširenja EU, što bi nas kao kandidata direktno pogodilo, smatraju analitičari.

Optimista... Đorđe Vukadinović

Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli, i pored prvobitnog šoka i eventualnih negativnih posledica grčke krize, pre svega ekonomskih, ističe da Srbija na duge staze može imati i koristi. - Odgovorom „ne“ na referendumu jake članice EU ipak će morati da promene politiku prema slabijima. Srbija, koja je vrlo često izložena brojim političkim pritiscima, mogla bi ovakvu situacija da iskoristi. Očigledno je da će i Nemačka i EU u budućnosti dobro razmisliti pre nego što postave ultimatume jer su i oni u slučaju Grčke saterani uza zid - naglasio je Vukadinović. Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za otvorenu politiku, ističe da kriza u Grčkoj može da uspori evrointegracije, ali da je poseta nemačke kancelarke Angele Merkel u ovom trenutku veoma važna. - Jedna od poruka koju će nositi njena poseta je da, uprkos teškoj krizi u kojoj se EU našla, ona i dalje ima snage, volje i želje da se bavi procesom proširenja i da daje podršku zemljama regiona. I EU je prepoznala i u ranijem periodu da je ekonomsko osnaživanje ključ za dalji proces proširenja i upravo zato je formiran berlinski proces koji bi trebalo da pomogne zemljama regiona da se u što kraćem roku približe evropskim integracijama - kaže ona. (S. M. - S. Đ.)

Jadranka Joksimović GRČKA KRIZA SMETA PROŠIRENJU Ministarka za EU Jadranka Joksimović ne veruje da kriza u Grčkoj može na negativan način uticati na proces proširenja: - Pažnja EU i članica pojačaće se i ka zemljama kandidatima u pogledu očekivanja stabilizacije javnih finansija. Srbija je otpočela važne ekonomske reforme i stabilizaciju javnih finansija i može samo da bude prepoznata kao ozbiljan kandidat.