Za bolje zdravlje

Ova hrana je odličan izvor joda

Nedovoljan unos joda može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Žena
> 00:00h

Najčešći uzrok poremećenog rada štitne žlezde je nedostatak joda. Stručnjaci napominju da je optimalna dnevna potreba za jodom za odrasle 180–200 μg (mikrograma), za decu 100–140 μg. Međutim, ljudi u proseku uglavnom uzmu 30–70 μg. Pošto organizam ne može sam da stvara jod, svakodnevni jelovnik mora da sadrži namirnice bogate jodom. Bakalar. Svetlo i nemasno meso bakalara sadrži 120 μg joda u 100 g. Pošto ovaj korisni oligoelement isparava pri kuvanju, ribu treba pržiti ili peći na roštilju. Raženi hleb. Ova vrsta hleba ne sadrži samo esencijalne masne kiseline, vitamin B i E, već i kalcijum i jod. U 100 g raženog hleba nalazi se 8,5 μg joda. Brokoli. Trudnicama je potreban veći unos joda, zato pored ribe treba redovno da jedu i brokoli. Ovo ukusno povrće sadrži 15 μg joda u 100 g. Ananas. Dovoljna količina joda je veoma bitna i za energiju. Zato treba češće jesti po krišku ananasa. Ananas će vas zasititi, a 100 g voća sadrži i 10 μg joda.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ: Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine Namirnice i lekovi koje ne treba kombinovati Hrana kao prevencija moždanog udara 5 namirnica koje sadrže više kalijuma od banane