Foto: Profimedia

Narko-bos Vinetu i ćerka srpskog biznismena

ZET VINETU Bivši vlasnik Taša tast kralja kokaina!

Istražitelji došli do informacija da je Zoran Matić, bivši hotelijer koji je optužen za podmićivanje sudije, preko Vinetua Čokovića ulagao novac u kupovinu droge u Južnoj Americi

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Biznismen Zoran Matić (63), nekadašnji vlasnik hotela „Taš“, koji je pre tri dana optužen zbog sumnje da je sa sinom Ðorđem (34) podmitio sudiju Višeg suda u Beogradu Branislava Blažića, jedan je od najbližih saradnika narko-bosa Vinetua Čokovića (52) iz Budve, koji je, prema operativnim podacima, snabdevao kokainom veliki broj zemalja! Prema saznanjima Kurira, Matićeva ćerka Marija (38) već godinama u Madridu živi u vanbračnoj zajednici sa Čokovićem, čija je grupa razbijena u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji u Španiji krajem juna, u čemu je učestvovala i srpska policija. Tada je saopšteno da je zaplenjeno 3,5 kila kokaina, 10 miliona evra, automobili, brodovi... Često išao u Španiju - Hapšenje Budvanina i Marije Matić poklopilo se sa privođenjem Zorana i Đorđa Matića u Srbiji. Postoji sumnja da su otac i sin, kada su im stavljene lisice na graničnom prelazu Horgoš, pokušavali da se dokopaju Španije, gde su često odlazili - kaže izvor iz istrage. Matić i njegov sin su navodno, prema informacijama iz istrage, i sami ulagali novac u šverc droge, ali nisu obuhvaćeni velikom međunarodnom akcijom koja je po Čokoviću dobila naziv „Vinetu“ jer je kriminalna grupa razbijena pre nego što se kokain u koji su navodno uložili novac našao na tržištu. - Zoran Matić je, kako se sumnja, učestvovao u finansiranju i organizovanju šverca velikih količina droge iz Južne Amerike u Španiju i druge zapadnoevropske države. Pod izgovorom da ide da obiđe ćerku, često je boravio u Španiji i blizak je Čokoviću - kaže izvor Kurira. On dodaje da se sumnja da je Matić stariji u više navrata zetu slao novac, ali da je čak i sam prenosio veće količine para u Južnu Ameriku. Navodno, crnogorski narko-bos angažovao je tasta da iz Španije putuje u Ameriku i tamo ostvaruje kontakte sa članovima grupe koji su bili angažovani na kupovini i utovaru droge.

- Čoković je imao dobro uhodane načine transporta droge iz Južne Amerike u Španiju, i to uglavnom uz pomoć plaćenih mornara jedne kompanije koja se bavi prekookeanskim prevozom. Drogu su prebacivali i tako što su registrovali legalne firme za uvoz robe, pa su kokain skrivali u tovare koji su bili legalni - objašnjava izvor Kurira iz istrage. Za to vreme, Zoran Matić, kako navodi, redovno se informisao o „poslu“ u koji je preko zeta ulagao novac. - Redovno je održavao kontakte sa ćerkom i zetom, koji su ga preko mobilnog i fiksnog telefona, ali i preko Vajbera i Skajpa obaveštavali o tome kako ide posao sa krijumčarenjem - rekao je naš izvor.

Čeka ih suđenje U PRITVORU DVA MESECA Zoran i Ðorđe Matić, podsetimo, uhapšeni su 17. juna i od tada su u pritvoru. Otac i sin su u međuvremenu optuženi za krivično delo trgovine uticajem jer su, kako se sumnja, sudiji Višeg suda Branislavu Blažiću dali poklon od 1.700 evra da bi izdejstvovao povoljan ishod u postupku koji se vodi protiv Ðorđa Matića. Otac i sin bili su vlasnici firme „Kvalitet gradnja“ u sklopu koje se nalaze hoteli „Taš“ i „Side One“, kao i vila „Mistik“ u Beogradu. Pre godinu dana su navodno izašli iz firme.

Maska LAŽNI FUDBALSKI MENADŽER Vinetu Čoković, koji je rodom sa Cetinja, ali ima prijavljeno prebivalište u Budvi, navodno se u Španiji predstavljao kao fudbalski menadžer da bi pravdao putovanja širom sveta, a zapravo ih je koristio kao paravan za šverc droge. Živeo je na visokoj nozi u luksuznom stanu u Madridu i vozio skupocene automobile. Njegova grupa slučajno je otkrivena u istrazi koja se vodila zbog krađe skupocenih satova vrednih više od 23 miliona evra.