Foto: Reuters Apr 2015

Radi se na oslobađanju

POTRAGA: Turci spasavaju otete Srbe u Libiji!

Predstavnici MSP i BIA stupili u kontakt sa stranim službama, a pomoć se očekuje od ljudi iz Turske, koji poznaju mentalitet otmičara

Društvo
> 15:04h

BEOGRAD - Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, koji su prekjuče otputovali u Libiju, čine sve da spasu živote dvoje otetih službenika naše ambasade - Slađane Stanković i Jovice Stepića. Srpski bezbednosni operativci na ovom slučaju rade zajedno sa stranim obaveštajcima koji cirkulišu u Libiji i ulažu sve napore kako bi kidnapovanje srpskih državljana imalo srećan kraj. Kako otkriva izvor Kurira, najveću pomoć naši bezbednjaci na terenu mogu da očekuju od turskih obaveštajnih službi. Bitan je pristup - Predstavnici MSP i BIA u Libiji su odmah stupili u kontakt sa drugim službama bezbednosti, a oko izbavljenja naših kidnapovanih građana najviše mogu da pomognu islamske zemlje, a naročito Turci. Tako je do sada bilo u praksi. Turci najbolje poznaju teren, mentalitet tih ljudi, te znaju kako da im pristupe - kaže naš sagovornik.On objašnjava da službe često sarađuju na terenu u ovakvim akcijama, te da se nekada za uslugu daje novac, a nekada i kontrausluga. - Neko vam pomogne danas, vi njemu izađete u susret sutra, kada njemu zatreba za njegove akcije - kaže izvor Kurira.

Samo da ih izvuku žive... Slađana Stanković i Jovica Stepić

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ocenjuje da srpski bezbednosni operativci koji se nalaze u Libiji mogu znatno da doprinesu oslobađanju kidnapovanih, ali samo u slučaju da ih nisu oteli članovi terorističke Islamske države. - Dakle, ako je reč o običnom kriminalu, neće biti teško jer se u tom slučaju samo plati otkup i izvuku se svoji ljudi. Međutim, ako je u pitanju Islamska država, to neće biti nimalo lako - naglašava Radovanović. Motiv otmice nepoznat On zaključuje da će našim operativcima u Libiji od velikog značaja biti saradnja sa stranim službama: -Srpski bezbednjaci su dobro obučeni za ovakve akcije. Imamo i dobro obučene ljude za vođenje pregovora. Inače, motivi otmice Stankovićeve i Stepića, koji su radili u srpskoj ambasadi u Libiji, još nisu poznati, ali naše obaveštajne službe vode istragu u više pravaca. Tako se kao jedan od motiva pominju trgovina oružjem i vizama, dok postoji i tvrdnja da je reč o klasičnoj otmici radi zarade od otkupa.

Zatvaranje ODALOVIĆ STAVLJA KATANAC NA AMBASADU? U Libiji se nalazi i Veljko Odalović, državni sekretar MSP, a prema saznanjima Kurira, tamo je otišao kako bi izvršio tehničke pripreme za zatvaranje srpske ambasade. Srbija je jedna od retkih zemalja koje nisu stavile katanac na diplomatsko predstavništvo u Tripoliju. Mogućnost da se naša ambasada zatvori najavio je i premijer Aleksandar Vučić.

Brat nestalog vozača OSTALO MI SAMO DA ČEKAM I NADAM SE Dragan Mišić, rođeni brat nestalog Jovice Stepića, kaže da nema novih informacija o bratu. Veli da mu niko ništa i dalje ne javlja. - Mnogo sam zabrinut zbog brata. Ko zna šta je i kako je. Ostaje mi samo da čekam i da se nadam da će sve biti dobro - ispričao nam je Mišić.