Foto: Profimedija

Pazite šta jedete

20 NAJOPASNIJIH JELA: Lepo vam je dok ih jedete, ali vam je smrt izvesna!

Oko 10 miliona ljudi doživi putničku dijareju. Glavni krivci su hrana i voda koji su zaraženi virusima. Od nekih bizarnih, a izrazito popularnih jela može se i umreti.

Žena
> 00:00h

Karambola Ovo tropsko voće vrlo je popularno u Brazilu. Bogato je antioksidansima, ali skriva mračnu tajnu. Sadrži dve vrlo opasne supstance za bubrege.

Foto: Profimedija

Hot-dog Viršle u pecivu, popularno nazvana hot dog, jelo je koje obožavaju mnogi. Ali je i opasno. Kod čak 17 odsto dece mlađe od 10 godina izazvalo je gušenje.

Foto Shutterstock

Četvorozupka Riba je izrazito popularna u mediteranskim zemljama. Sadrži toksine koji se nalaze u jetri i reproduktivnim organima, a mogu izazvati paralizu i smrt.

Foto Profimedia

Durian

Ova egzotična voćka neprijatnog mirisa raste u jugistočnoj Aziji. U Tajlandu se smatra kraljevskim voćem. Izrazito je opasna u kombinaciji sa alkoholom.

Foto: Profimedia

Gorki badem Nektar biljke gorkog badema sadrži relativno velike količine cijanida. Konzumiranje samo sedam od deset sirovih badema može biti kobno.

Foto: Shutterstoc

Lišće rabarbare Gorkasti belo-crveni koreni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih slastica, zimnica i slanih jela. Ali lišće ove biljke izaziva povraćanje.

Foto Profimedija

Crveni pasulj Crveni pasulj sadrži toksin fitohemaglutinin pa se obavezno mora prokuvati deset minuta pre konzumacije kako bi se "ubio"’ taj toksin.

Foto Profimedija

Indijski oraščić Sirovi indijski oraščići opasni su jer sadrže urushiol, spoj koji se nalazi u otrovnom bršljanu. Mora se kuhati na pari. Oraščići koje kupujemo u dućanu su kuhani.

Foto Profimedija

Zovine bobice Zovine bobice sigurne su za konzumaciju samo ako su dobro kuvane. Koštice sadrže cijanid pa konzumacija sirovih bobica može da uzrokuje proliv i slabost.

Foto Vikipedija

Semenke marelice Semenke trešanja, šljiva, breskvi, jabuka i marelica sadrže hemikaliju koja u organizam otpušta cijanid. Ali da biste se otrovali i ugrozili zdravlje, potebno je mnogo semenki.

Mozak majmuna Vrlo neobično, ali ovo jelo je vrlo popularno u Aziji. Može se jesti kuvan ili sa žara, ali u sebi sadrži smrtonosan virus koji može imati smrtne posledice.

Foto Profimedija

Manioka Ova biljka je specijalitet u Južnoj Americi. Uglavnom se koristi kao grickalica. Sadrži velike količine cijanida, a kao sirova ili loše pripremljena izaziva smrt.

Foto Profimedija

Fesikh Ova riba je tradicionalno egipatsko jelo. Riba mora biti osušena na suncu i okupana solju barem godinu dana pre same konzumacije.

Echizen Kurage meduza Ovo japansko jelo vrlo je otrovno. Ova meduza može se jesti samo ako se na pravilan način odstrane otrovni delovi. Izaziva ozbiljna trovanja i smrt.
Foto Vikipedija

Sir kasu marzu Iako nije smrtonosan, ovaj sir sa Sardinije opasan je za bolest želuca. Naizgled samo običan sir italijanskih ovaca, ali pun je živih crva. EU ga je zabranila.

Foto Vikipedija

Hákar lslandsko nacionalno jelo je trulo meso morskog psa koje se sušilo šest meseci. Ovaj morski pas nema urinarni trakt pa je pun toksina. Nikako ne jesti!

Foto Vikipedija

Afrička bik-žaba Koža i organi ove žabe izrazito su opasni i toksični, ali ovo jelo je delikates u Namibiji. Može izazvati otkazivanje bubrega i imati smrtonosne posledice.

Foto Profimedija

Sannakji (Žive hobotnice) Sannakji je najpopularnije jelo u Koreji. Reč je o komadima žive hobotnice koji se poslužuju dok se još mrdaju pa postoji velika opasnost od gušenja.

Krvave školjke Šangajske krvave školjke mogu da vas zaraze hepatitisom A i E. Zabranjene su od 1988. godine, ali na ilegalnim tržištima se i dalje mogu naći.

Foto Profimedija

Fugu riba Japanska bodljikava riba izrazito je otrovna. Sadrži tetrodotoksin koji je 1.250 puta jači od cijanida i za koji nema protivotrova. Može imati smrtonosne posledice.

Foto Profimedija

24sata.hr