Foto: Profimedia

Kockice

TRADICIONALNO HAVAJSKO JELO: Ovo jelo će biti glavni specijalitet 2016. godine

Svaka godina ima svoju kulinarsku tendenciju, pa tako i ova u koju smo tek zakoračili, a američka konsultantska firma Baum Whitemen, koja se bavi ugostiteljstvom, predviđa da će je obeležiti tradicionalno havajsko jelo "poke bowls".

Žena
> 00:00h

Reč je o specijalitetu od sirove ribe, originalno od ahi tunjevine, ali mogu da se koriste i druge vrste.

Prema pisanju lista Courrier International, riblji filei se seku na kockice (poke) i ostavljaju da se mariniraju u mešavini od soja sosa, susamovog ulja i ljute papričice. Ribi se kasnije dodaju zdrave namirnice poput krastavca, luka, oraha makadamije, avokada, algi, manga... Praktični aspekt ovog jela je u tome što svako može da s njim eksperimentiše u zavisnosti od namirnica kojima raspolaže, pa i ostataka hrane u frižideru.

"Poke bowls" je navodno već jako popularan u Los Anđelesu gde ga sve veći broj restorana uvrštava u svoj meni.