Foto: Facebook

Nekad i sad

PRVE FOTOGRAFIJE IZNUTRA: Potresni prizori urušene srpske svetinje u Njujorku

NJUJORK - Vatrena stihija potpuno je progutala srpsku crkvu Svetog Save na Menhetnu za samo tri sata, na najveći hrišćanski praznik. Od svetinje stare 166 godina ostali su samo zidovi.

Društvo
> 00:00h

I dok su se vernici širom sveta ujedinili da obnove izgorelu crkvu, pojavile su se i potresne fotografije iznutra. Potresni prizori nekada prelepe svetinje i ruševina koje su ostale nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Istočnoamerička eparhija Srpske pravoslavne crkve zvanično će zahtevati od FBI da sprovede istragu o požaru koji je za Uskrs izbio u sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku, jer su uvereni da je vatra podmetnuta, saznaje Kurir.

Iako je prvobitna verzija američkih vatrogasaca glasila da su požar izazvale neugašene sveće, SPC u Americi očigledno ne veruje u tu verziju.

- Vlasti Njujorka još uvek rade na istraživanju uzroka požara u kojem smo izgubili našu dragocenu zgradu saborne crkve. Međutim, ima mnogo nejasnoća u svemu tome. Svi smo apsolutno uvereni u to da je požar bio podmetnut i narednih dana ćemo uputiti zvaničan dopis američkom FBI kako bi se oni priključili istrazi i ispitali uzroke požara - nezvanično je rečeno za Kurir u jednoj od crkava Istočnoameričke eparhije.

Jedan od sveštenika, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da postoje spekulacije da je požar podmetnula kompanija „Medison ekvitiz“, koja se bavi izgradnjom luksuznih stanova.

- Saborna crkva je već bila s njima u sporu i zato mnogi misle da je moguće da je ova kompanija umešana u sve. Ne želimo da spekulišemo i zato ćemo tražiti da FBI sprovede detaljnu istragu - kazao je on.

Američki Federalni istražni biro je, kako stvari stoje, jedini koji bi do kraja mogao da utvrdi sve okolnosti koje su dovele do požara u Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku!

S tim se slaže i patrijarh SPC Irinej, koji za Kurir kaže da bi upravo FBI mogao da razreši ovu enigmu.