Foto: Printscreen

Kao da je srednji vek

POP BACIO ANATEMU: Proklinjem žene koje abortiraju

Protojerej-stavrofor Zarije Zarić blagoslovio lekare iz bolnice „Stefan Visoki“ iz Smederevske Palanke koji nisu hteli da trudnici obave kiretažu zato što je bilo crveno slovo

Društvo
> 00:00h

Kurirov tekst o tome kako doktori u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci ne rade kiretažu na crveno slovo potresao je Srbiju. Zaga Stankić, majka troje dece, došla je da prekine trudnoću pošto su je lekari prethodno upozorili da je zbog problema s jajnicima možda neće dobro podneti. Ali ginekolozi u Palanci nisu hteli da izvrše zahvat jer je bio crkveni praznik - Duhovski utorak.

Kiretaža je dozvoljena svaki dan... Zakon ne poznaje crkvene praznike

Protojerej-stavrofor Zarije Zarić u potpunosti je podržao doktore iz „Stefana Visokog“ i preko ovog slučaja zapravo bacio anatemu na sve žene koje se usude na abortus. - Prokleta bila ako ona bude optuživala lekare! Ja je proklinjem! Da ona njih optuži što nisu hteli na praznik da to urade! Pa imaju i oni u sebi pravoslavlje, Bog ih blagoslovio! Njoj nek Bog oprosti i da pameti da to više nikad ne uradi. To što je ona tražila, to je čedoubistvo! Ona hoće da ubije nevin plod i svaka čast tome lekaru koji ju je odbio - nabrajao je Zarić. On je čvrst pri stavu da je veliki zločin abortusom ubiti svoje dete, pogotovo na crveno slovo. Smatra da lekari treba da leče na crveno slovo, ali ne i da ubijaju. - Ne može ona da okrivljuje lekare što su je odbili na crveno slovo. Hvala im što nisu to uradili, to otvoreno kažem. Nije bilo to hitno, da je, ne daj bože, u pitanju nečiji život... Nije krvarila, oni su procenili da nije hitno. Strašne su to stvari pomisliti, a kamoli uraditi. Kud je išla na praznik to da radi?! Kao da je đavo ušao u nju! Pa kako na Duhove, rođendan crkve Hristove to da radi - pita protojerej Zarić, koji kaže da treba da se izleči i da rodi još koje dete.

Svi zaćutali... Bolnica „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci

Dimitrije Kalezić, protojerej-stavrofor i profesor u penziji Bogoslovskog fakulteta, kaže da je lekar došao u bolnicu da radi a ne da pije kafu. - Kako je onda došao na posao ako je crveno slovo? Bez obzira na datum i to da li je crveno slovo ili nije, radni je dan, a on je došao na svoje radno mesto - naglašava Kalezić. Iz Ministarstva zdravlja o ovom slučaju nismo dobili odgovor do zaključenja broja.

Klinički centar Srbije PRE ABORTUSA KOD SVEŠTENIKA Pre tri godine objavljen je dokument u kome je pisalo da se ženama koje odluče da izvrše abortus u Kliničkom centru Srbije preporučuje da se konsultuju sa sveštenikom u okviru te ustanove. - Nalaže se Institutu za akušerstvo KCS da u postupku sprovođenja Zakona o postupku prekida trudnoće u zdravstvenoj ustanovi obezbedi da svi pacijenti koji ispunjavaju uslove za prekid trudnoće dobiju preporuku zdravstvenog radnika da mogu obaviti razgovor sa sveštenikom SPC koji se nalazi u Kliničkom centru Srbije - pisalo je u ovoj odluci KSC.

Frka u Palanci IZBEGAVAJU KURIR U BOLNICI U više navrata smo juče zvali bolnicu „Stefan Visoki“, a sekretarica koja se javljala na telefon govorila nam je da je direktorka dr Snežana Bajović na sastanku s kolegama na kojem raspravljaju o tekstu objavljenom u Kuriru. Zamolila nas je za strpljenje. I svaki put isto. Na kraju smo još jednom pozvali, ali nam se javila druga sekretarica, koja je tvrdila da je preuzela smenu, da ne zna o čemu se radi i da je direktorka otišla kući.