Foto: Dado Đilas

Šverc kokaina

UKINUTA PRESUDA DARKU ŠARIĆU ZA ŠVERC KOKAINA: Apelacioni naložio novo suđenje

Sud je, posle žalbenog postupka, naveo da je ukinuo prvostepenu presudu Šariću i njegovoj grupi zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Darku Šariću, osuđenom na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, i naložio novo suđenje. Sud je u petak po podne objavio na svom sajtu da je doneta odluka, posle žalbenog postupka, da se ukine presuda Šariću i članovima njegove grupe, ali bez navođenja detalja zašto je tako odlučeno. U saopštenju se navodi i da će Šarić ostati u pritvoru. Činjenice - Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, doneo je odluku kojom je potvrdio oslabađujuću presudu za troje okrivljenih, dok je u osuđujućem delu, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Okrivljenom Darku Šariću pritvor je produžen do dalje odluke prvostepenog suda - saopštio je Apelacioni sud. Šarićev branilac Radoslav Baćević rekao je da je očekivao ovakav ishod žalbenog postupka.

- Očekivao sam ovakvu odluku jer onakva presuda nije mogla opstati. Zbog brojnih povreda krivičnog postupka i pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja gotovo da nema stranice u toj presudi u kojoj nije učinjena bar jedna povreda zakona. Odbrana je na sve te povrede ukazala u žalbi Apelacionom sudu. Nadam se da ćemo u ponovljenom postupku uspeti da dokažemo ono što smo tvrdili - da Darko Šarić nije kriv za krivična dela koja mu se stavljaju na teret - rekao je Baćević za Kurir. Ništa do jeseni On je dodao da će odluku Apelacionog suda svom klijentu saopštiti u ponedeljak kad mu bude otišao u posetu. Novo suđenje Šariću će, najverovatnije, biti zakazano tek posle letnje pauze, u septembru, nezvanično saznajemo. Podsetimo, Šarić, koji je bio više od četiri godine u bekstvu, predao se u maju 2014. Šarić i članovi njegove grupe osuđeni su u julu 2015. posle pet godina suđenja. On je, kao šef organizacije, osuđen na maksimalnu kaznu za šverc kokaina od 20 godina zatvora, a protiv njega je u toku i postupak za pranje oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina.

Odbrana ŠARIĆ: NISAM KRIV Šarić je tokom iznošenja svoje odbrane u Specijalnom sudu rekao da nije kriv. - Nisam izvršio nijedno krivično delo koje mi se stavlja na teret po optužnici. Optužnica je apstraktna i nema konkretne detalje koji mene terete. Izvršio sam uvid u dokumentaciju, naročito one koji se tiču mene i posebno izjave svedoka, s njihovog unakrsnog ispitivanja - rekao je tada Darko Šarić.