Foto: Zorana Jevtić

Vlast šokirana odlukom da se našoj zemlji ne otvore pregovaračka poglavlja 23 i 24

ŠAMARČINA IZ BRISELA: Pustili Turke i Crnogorce, Srbe ko šiša!

Zbog odluke evropskih zvaničnika ministar Aleksandar Vulin poručio da je vreme da se preispita državna politika Srbije prema EU

Politika
> 22:30h

Evropska unija lupila je juče šamar Srbiji!

Donela je odluku, na sastanku ambasadora zemalja članica, da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 o članstvu sa Srbijom, na šta je ministar rada u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin predložio da Srbija preispita politiku prema EU! Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je još oštrije reagovao, poručivši da je odluka sramna i da bi mandatar Aleksandar Vučić trebalo da održi hitne konsultacije. Odluka je iznenađujuća, tim pre što su otvorena poglavlja, s Turskom, ali i Crnom Gorom. Kako je Vulin ocenio, odluka EU je više pitanje odnosa Brisela prema Beogradu nego stava Velike Britanije i Hrvatske, koje su se prošle nedelje negativno izjasnile o otvaranju poglavlja. - Mislim da je ovo dobar povod da možda razmislimo o svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji i da možda i ponovo procenimo našu politiku prema EU. Unija treba da ima pažnju Srbije onoliko koliko Srbija ima pažnju EU - zaključio je Vulin. Dodao je i da Srbija treba da nastavi u pravcu dostizanja standarda i ciljeva koji su zapisani, između ostalog, u poglavljima 23 i 24. Dačić je rekao da je šokiran i da bi mandatar Vučić trebalo da održi hitne konsultacije. - EU istovremeno otvara nova poglavlja s Turskom i Crnom Gorom. Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa - poručio je Dačić. Holandija je juče završila šestomesečno predsedavanje Uniji, a preuzela ga je Slovačka. D. L.

Jadranka Joksimović POLITIČKA PORUKA Ministarka Jadranka Joksimović ocenila je da odluka EU predstavlja političku poruku koja znači da je Srbija usporena na tom putu. - Odluka ne bi bila iznenađenje da se u međuvremenu nije promenio kontekst, odnosno da EU nije odlučila da otvori nova poglavlja sa Crnom Gorom i Turskom. Razumeli bismo da postoji neka nedovoljna koordinacija zbog svih dešavanja u EU u ovom trenutku da je to urađeno sa svim zemljama u procesu - kritikovala je ona.