Foto: Profimedia

NE ZNAJU ŠTA ĆE SA NJIM: U Leskovcu paradajz jedva 10 dinara, u Beogradu osam puta više!

JAGODINA - Na Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, cena pradajiza je danas 50 do 60 dinara, a proizvođaci u okolini Leskovcu, bili bi sretni da ga prodaju za 10 dinara, da ga ne bi bacili na deponiju.

Srbija
> 00:00h

Jagodina je od Leskovca udaljena 130 kilometara, međunarodnim autoputem, na koridoru 10, stiže se za oko sat i po, i troškovi transporta su mali, posebno za velike količine.

Gledajući sa tog aspekta cena paradajza u Jagodini ali i Požarevcu, Smederevo i Beogradu bi mogla biti bar dva puta manja od sadašnje, ali očito neko drugi diriguje cenu, a to nije država, izjavio je danas jedan kupac na tržnici u Jagodini.

Zašto je cena gotovo šest puta veća u Jagodini, a osam u Beogradu, nego u Leskovcu, ne znaju ni prodavaci, koji uglavnom, ovi u Jagodini, ne žele da pričaju o tome.

I dok građani u Jagodini paradajiz kupuju na komad, "najviše do kilogram", kažu prodavači, proizvođači iz okoline Leskovca, ne znaju kuda će sa njim, dobro je rodi i zbog visokih temeratura i brzo sazreo u gotovo svim plastenicima ovog dela Srbije.