SLOBODNO NAVALITE: Ako ste na dijeti, jedite kukuruz!
Bez obzira na to da li više volite kada je kuvan ili pečen, znajte jedno - ovaj plod je odličan za zdravlje
Žena Stefan Kuzmanović > 22:16h
Danas je zaista teško naći osobu koja ne voli da uživa u kukuruzu. A u vezi sa njim je baš sve zabavno - od čišćenja, kada od njegove svile najmlađi prave brkove, pa sve do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo njegov klip. Ovi žuti plodovi koji potiču s američkog kontinenta imaju mnogo dobrobiti za naš organizam. Kuvan ili pečen, omiljena je užina u letnjim danima, a dobra stvar je ta što se konzerviran ili zamrznut može naći i tokom cele godine.
Odličan za probavu
Kukuruz je pun vlakana koja su izuzetno dobra za probavu. Osim što će vam pomoći da održite dobru liniju, ona sprečavaju zatvor, pojavu hemoroida i navodno smanjuju rizik od nastanka raka creva. Istraživanja pokazuju da kukuruz pomaže i u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu. Odličan je i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu. Vole ga i srce i mozak Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B i B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidanasa koje sadrži u sebi. Ova namirnica slatkastog ukusa obiluje vlaknima koja snižavaju povišen holesterol i koja se brinu za dobru liniju, folnom kiselinom, koja štiti krvne sudove, vitaminom B1, važnim za dobar rad mozga, i ugljenim hidratima, koji nam pružaju preko potrebnu energiju.
Čuva vitku liniju
Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, varate se! Jedan klip ih u proseku ima od 80 do 100, zbog čega je superhrana za one koji su na dijeti. Kako odabrati najbolji Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kom je bio pričvršćen za biljku sočan je i jarke boje.
Kako se čuva
Kao prvo, kukuruz ne sme da stoji na toplom mestu. Najbolje ga je držati u frižideru jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u skrob. Najbolje ga je skuvati odmah nakon kupovine jer nakon dan-dva već lagano gubi na ukusu. Ako ga kuvate, ne solite vodu Navodno so iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrdim, a niko ne želi da, kad glocka klip, ostavi zub na njemu. Zato ga solite kada se skuva.