Foto: Profimedia

Džihadista

TATA GA ODVEO U SIRIJU: Almir Džinić (19) osuđen zbog ratovanja za Islamsku državu

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na jednogodišnju zatvorsku kaznu državljanina te zemlje Almira Džinića koji je priznao krivicu po optužnici koja ga je teretila za pridruživanje Islamskoj državi.

Bosna i Hercegovina
> 10:10h

Optužnica protiv Džinića (19) podignuta je u avgusta. U optužnici je navedeno kako je on kao maloletnik s porodicom krajem 2013. godine otputovao u Tursku s namerom da se prebaci na teritoriju Iraka ili Sirije.

Kako je pisala Slobodna Bosna Almira Džinića u Siriju je navodno odveo njegov otac Amir Džinić, pripadnik vehabijske zajednice u selu Ošve kod Maglaja koji je na ratište otišao početkom avgusta 2013. godine.

Prema pisanju istog lista, Almirov tata u međuvremenu je u ratni plen dobio kuću i imanje. Krajem 2013. poslao je prijatelja Emira Ališića da mu dovede suprugu Emiru i njihovo devetoro dece. Najmlađa Merjem imala je pet meseci, a nastariji sin, Amer, napunio je dvadeset godina. Po dolasku u Siriji Džinićevi sinovi Amer i tada 16-godišnji Almir upućeni su na vojnu obuku u trajanju od tri nedelje. Pretpostavlja se da su posle toga raspoređeni u neku od jedinica.

Pre toga, Amir Džinić je 16-godišnju ćerku Enesu, šerijatski udao za Emraha Fojnicu. Fojnica je ranije oslobođen optužbi za pomaganje Mevlidu Jašareviću, osuđenom na petnaest godina zatvora zbog napada na ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Fojnica je s roditeljima do hapšenja živeo u selu Gornja Maoča, a u vehabijsko selo Ošve preselio se posle izlaska iz pritvora. Na kraju je, u leto 2014. godine, poginuo u Iraku.

Posle odlaska na ratna područja Almir Džinić stupio je u redove ISIL-a i tamo je bio do jula 2016. godine. Kad se vratio u BiH, uhapšen je. Posle izricanja presude zadržan je u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne. Kako je navedeno u saopštenju sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice zbog “specifičnih okolnosti slučaja, koje imaju karakter olakšavajućih okolnosti”.

Sud je pri izricanju blage kazne posebno uzeo u obzir činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloletna osoba i da je pobegao s ratišta kao i da je priznao učestvovanje u terorističkim jedinicama ID-a i zbog toga je izrazio kajanje.

(Telegram.hr)