Foto: Nebojša Mandić

Goran Petronijević ističe dobre rezultate rada odbrane

KARADŽIĆEV ADVOKAT ZA KURIR Presudom Milošević nije oslobođen, ali je skinuta odgovornost sa Srbije!

Presudom Radovanu Karadžiću, pravno gledano, Slobodan Milošević nije oslobođen krivice, ali jeste skinuta odgovornost sa Srbije za ratne zločine u BIH, ističe za Kurir poznati advokat Goran Petronijević.

Politika
> 00:00h

Petronijević, koji je učestvovao u Karadžićevoj odbrani od hapšenja do danas, tvrdi da Milošević nije oslobođen svoje odgovornosti u Haškom tribunalu, niti je potvrđena njegova krivica.

"Kada je Milošević umro, bio je pod "pretpostavkom nevinosti". Momentumom njegove smrti postupak je trajno obustavljen, a on ostao u statusu okrivljenog pod zaštitom pretpostavke nevinosti. To je čista pravna logika. Naravno, dobra strana presude Radovanu Karadžiću, donete marta ove godine, jeste u tome što je Srbija na neki način abolirana odgovornosti za događanja na teritoriji BiH 1992-1995. godine. Njome su iz udruženog zločinačkog poduhvata izbačeni svi zvaničnici SRJ, ne samo Milošević, već i Stanišić, Perišić, Simatović i drugi, što predstavlja rezultat dobrog rada Karadžićeve odbrane", objašnjava Petronijević za Kurir.

On ističe i svoju uverenost u to da se iza iznenadne priče o oslobađanju Miloševića krivice, zapravo, krije mehanizam za izazivanje nemira i tenzija u Srbiji.

"Odjednom se pojavljuje neki vajni američki analitičar sa pomenutim tvrdnjama i ponovo se stvaraju sukobi. Pritom se ne zna ko je on. Ako je pravnik, onda je loš pravnik. A ako nije, nameće se pitanje zašto se uopšte meša u tu temu. I onda ljudi ponovo počinju da se dele na "miloševićevce" i "antimiloševićevce", pa neki pominju njegove političke promašaje, drugi bi da mu podižu spomenik...Stvara se uznemirenost, koja je do sada bila prisutna svuda u regionu, osim u Srbiji, a to je idealan način da nas lakše kontrolišu", zaključuje Petronijević.

(M. Jeremić)