Foto: Aleksandar Jovanović, Stefan Jokić

Strane službe ih nisu angažovale

POLITIČARI TVRDE DA NISU ZAVRBOVANI: Mi nismo špijuni, ali čuli smo da neki jesu

Ljajić kaže da su do njega došle priče da su neke kolege ruski ili američki agenti, a Knežević tvrdi da se po tome kako je prošao vidi da nije ničiji

Politika
> 00:00h

Nakon pisanja Kurira da je lidera SPS Ivicu Dačića CIA primorala da radi za nju, vodeći srpski političari redom tvrde da strane obaveštajne službe nisu pokušale da ih vrbuju. U knjizi Vojislava Šešelja „Dosmanije ko novi janjičari“, koja predstavlja skup beležaka i policijskih izveštaja, navedeno da je Šešelj radio za britansku obaveštajnu službu, a Ivica Dačić za CIA, i to nakon što je ucenjen gej skandalom. Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da nikad nijedna služba nije kontaktirala s njim, ali da je čuo za neke svoje kolege da rade kao špijuni za velike sile.

- Nikad nijedna od službi nije kontaktirala sa mnom, niti sam ikad sa nekima od njih razgovarao a da ja znam. Čuo jesam da je neko ruski, te da je ovaj drugi američki agent, ali sam uvek to uzimao sa rezervom i nisam ozbiljno shvatao. Bolje da sam im nezanimljiv, to je idealno - kaže Ljajić. Nikada se službe nisu interesovale ni za Gorana Kneževića, ministra privrede. A u prilog svojoj tezi dodaje, da jesu, valjda bi u nekim životnim ili poslovnim situacijama prošao drugačije. - Nikad! Pa valjda se vidi kako sam prošao (da sam imao, verovatno bi se završilo samo na razgovoru) - navodi Knežević. Lider DS Bojan Pajtić takođe tvrdi da nije bio na meti stranih službi. - Nemam skandale i afere, pa nikada niko i nije pokušao da me vrbuje - poručio je Pajtić. Kandidat za predsednika DS Dragan Šutanovac poručio je da neće da se bavi pisanjima lidera SRS. - Nemam komentar na Šešeljeve šešeljizme - kazao je Šutanovac. Kurir je juče objavio deo iz Šešeljeve knjige, gde je navedeno da je CIA primorala Dačića da radi za njih. Ucenila ga je, navodi se, gej aferom. I Šešelj i Dačić su negirali da su bili špijuni.

Funkcioneri koji su otkriveni PERIŠIĆ OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU Momčilo Perišić, kao potpredsednik Vlade Srbije, uhapšen je 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet“.

K. B - D. L.