Foto: Youtube/Printscreen

Povratnik

HRVATSKI VETERAN OSUĐEN U SRBIJI PONOVO UHAPŠEN: Pustili ga zbog lečenja, a on prebio ženu

Hrvatski veteran Veljko Marić, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva civila u Grubišinom Polju, pa izručen Hrvatskoj da izdržava kaznu i u aprilu privremeno pušten radi lečenja, ponovo je uhapšen zbog porodičnog nasilja, preneo je hrvatski Večernji list.

Hrvatska
> 07:58h

Kako piše taj list, Marić je pretukao je suprugu Marijanu "koja ga je svih ovih godina strpljivo cekala, sama podizala decu, posećivala najprije u srpskim zatvorima, a na kraju i u Glini".

Marić je ovim postupkom prekršio uslove za puštanje na privremenu slobodu, pa je vraćen u zatvor, potvrđeno je Večernjem listu u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On mora da odsluži ostatak od 12-godišnje zatvorske kazne na koju je u Srbiji osuđen zbog ubistva civila srpske nacionalnosti Petra Slijepcevica u Rastovcu 1991, a Hrvatskoj je predat nakon dugih pregovora između dve države.

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir u julu je objavila da je Marić zbog lečenja ostaje na privremenoj slobodi do oktobra.

Upravo njegovo hapšenje 2010. godine na granici sa Bugarskom, i postupak pred Odelnjenjem za ratne zločine, jedan je od razloga za negodovanje hrvatskih ratnih veretana zbog procesa koji su u Srbiji mogući na osnovu Zakona o progonu izvršilaca krivičnih dela ratnih zločina.

Prema tom Zakonu, koji je hrvatska pokušavala da ospori i ukine pred otvaranje pregovora EU i Srbije za Poglavlje 23, srpsko tužilaštvo po univerazalnoj nadležnosti procesuira sve osumnjičene za izvršenje ratnih zločina, bez obzira na čijoj su teritoriji delo izvršili i čije državljanstvo imaju.